Článek
Postup
01.
Dýni nakrájejte na menší kusy. V míse zakápněte asi polovinou lžíce olivového oleje a osolte. Promíchejte a poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C půl hodiny. Po upečení nechte vychladnout.
02.
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na noky.
03.
Dýni a vejce rozmixujte najemno. Přidejte špetku soli, špetku muškátového oříšku, škrob a mouku. Těsto důkladně promíchejte.
04.
Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Z těsta odtrhávejte kousky těsta a pomoučenýma rukama vyvalujte kuličky o průměru asi dvacetikoruny. Pomoučněte si lehce i vidličku – ideálně nějakou, která má slabší dlouhé hroty – a hřbetem lehce přejeďte po kuličce, aby se otočila a vytvořila noček.
05.
Až doválíte všechny noky, vložte je do vroucí osolené vody. Vařte 5–7 minut. Opatrně sceďte a nechte okapat.
06.
V pánvi rozehřejte olej. Asi 4 lístky šalvěje nakrájejte najemno a dalších asi 6–10 lístků (záleží na vás) vložte do pánve, kde se rozehřívá máslo. Nechte lístky chvíli opékat na mírném plameni. Budou po chvíli křupavé. Poté přidejte noky, nakrájenou šalvěj a párkrát prohoďte nebo promíchejte, aby se noky v másle obalily. Podle potřeby můžete dosolit, případně můžete i lehce opepřit. Rozdělte na talíře.
07.
Na talířích obložte plátkem prosciutta, posypejte parmezánem a dýňovými semínky.
Ochutnejte i další vynikající dýňové recepty. Zahřejte se například dýňovým kari s kuřecím masem nebo se potěšte lahodným dýňovým cheesecakem s perníčkovým korpusem.