Článek
Postup
01.
Na vál vysypte mouku, udělejte do ní větší důlek a vyklepněte vejce. Přidejte olivový olej a mírně osolte. Začněte zpracovávat těsto. Zpočátku se bude hodně lepit, ale po chvilce trpělivosti se suroviny začnou spojovat. V případě potřeby můžete trochu podlít vodou. Hotové těsto by se nemělo lepit na prsty, mělo by být hladké a všechny ingredience dobře propojené. Zabalte ho do sáčku a nechte v ledničce asi hodinu odpočinout.
02.
Pořádně propláchněte špenát a dejte spařit na pár minut do vroucí vody. Jeho objem se výrazně zredukuje. Lístky nechte okapat, popřípadě z nich „vyždímejte“ přebytečnou vodu, abyste neměli náplň moc řídkou. Dejte do misky spolu s čerstvým sýrem, dochuťte solí a pepřem a přidejte rozdrcený stroužek česneku. Vše promíchejte, podle chuti můžete ještě přidat česnek.
03.
Odkrojte si kousek těsta a vyválejte na hodně tenký plát o síle asi půl milimetru. Těsto ve vodě hodně nabobtná, takže čím tenčí, tím lepší. Ostrým nožíkem si odkrojte křivé strany, aby vám vznikl čtverec. Ten rozkrájejte na menší díly o velikosti asi 6 x 6 cm. Do středu každého čtverce dejte zhruba půl kávové lžičky náplně.
05.
Do hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu a a těstovinové balíčky uvařte. Že jsou hotové poznáte, když vyplavou na hladinu.
Další tipy na náplně
Nasekejte vlašské ořechy nadrobno, utřete nivu a smíchejte v hustou kašovitou hmotu nebo zkuste kombinaci kozího sýra s ořechy. Špenát se smetanou patří ke klasice, které málokdo odolá. Zkuste ho spařit, ochutit česnekem, zalít trochou smetany a naplnit do těstovin. Přelijte smetanovou omáčkou ochucenou jen solí a pepřem.
Houby se smetanou jsou také oblíbená a osvědčená kombinace, nejlepší jsou čerstvé hříbky, ale postačí i houby sušené. Jen je nezapomeňte předem namočit. Osmahněte je na pánvi, ochuťte bylinkami a naplňte balíčky. Hotovou dobrotu zalijte smetanovou omáčkou.
Quattro formaggi. Těstoviny jsou plněné směsí cheddaru, ricotty, parmazánu a mozzarelly. Vše je zakápnuto trochou smetany a ozdobené pestem. Různé druhy bylinek v kombinaci s ricottou jsou také skvělé. Stačí ozdobit jen pár kapkami oleje smíchaného s bylinkami a posypat třeba plátky mandlí a hoblinkami parmazánu.
Pokud si troufnete na sladké těstoviny, určitě neprohloupíte! Zkuste namočit třeba švestky, meruňky nebo rozinky do rumu, smíchejte s ricottou nebo lučinou, popřípadě doslaďte trochou medu a naplňte. Zalít můžete vanilkovou omáčkou. Tu uděláte z vanilkového pudinku, do kterého přidáte ještě rum.