Článek
Postup
01.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte ji vařit do lehce osolené vody. Vařte ji do změknutí, těsně před koncem vaření k mrkvi přidejte hrášek a nechte ho projít varem. Změklou zeleninu slijte a dejte stranou. Syrovou papriku také nakrájejte na kostičky.
02.
Do velkého hrnce rozklepněte všechna vejce a rozšlehejte je metlou se solí. Přilijte mléko, muškátový oříšek a dejte na sporák zvolna vařit.
03.
Vaječnou směs za stálého šlehání ruční metlou vařte, dokud se nezačne oddělovat vejce od tekutiny. Přidejte hrášek, uvařenou mrkev a nakrájenou čerstvou papriku.
04.
Když je tekutina téměř čirá, směs slijte přes gázu. Vaječnou hmotu v gáze vymačkejte a vytvarujte hrudku. Položte do cedníku a nechte vykapat pár hodin v lednici.

Hrudka dokonale ztuhne, vybalte ji z gázy, nakrájejte na plátky a servírujte s pečivem.Foto: Svatava Vašková