Článek
Steak z vysokého roštěnce osolte nejlépe hrubou mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pak jej ze všech stran opečte asi 2–3 minuty na troše oleje, takto připravený steak bude propečený „medium“, pokud ho budete opékat kratší dobu, bude krvavější, delší dobu bude propečenější.
Rajčata ve špičce křížem nařízněte a vložte je asi na 3 minuty do vroucí vody. Ve chvíli, kdy se kříž začne otevírat, jsou spařená a půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata zbavte semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Pokud budete mít po ruce sterilovaná rajčata, můžete tento krok vynechat.
Na rozpálenou pánev nalejte trochu vodky. Ta se v tu chvíli vznítí, takže pozor na vlasy a obličej! Zbavíte se tak ale přebytečné vody a zůstane jen ta chuť. Pak ke zbytku vodky přidejte výpek z restování masa a ve směsi opečte pár lístků a kousek řapíku z celerové natě nebo řapíkatého celeru.
Pak do vzniklého základu omáčky přidejte kousky spařených rajčat a rajčatové pyré. Omáčku dochuťte worcesterem, tabaskem, solí a čerstvě mletým pepřem, podle potřeby ji můžete zalít a rozředit ještě trochou vývaru nebo vody. Omáčka by měla být výrazná, ale pozor, ať nepřetluče chuť masa!
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V kastrůlku nebo fritéze rozpalte olej a brambory do něj vložte. Hotové budou během 3–4 minut. Chipsy nechte okapat od přebytečného tuku a zlehka je osolte.
Na rozpálené pánvi orestujte na olivovém oleji keříček cherry rajčátek a jednu malou jarní cibulku s natí.
Při servírování dejte doprostřed talíře hromádku chipsů a steak položte přes ně. Talíř dozdobte dostatečným množstvím omáčky, opečenými rajčátky a cibulkou.