Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička, Proženy.cz

Foto: Petr Makovička, Proženy.cz

Znáte koktejl jménem Bloody Mary? Mix rajčatového džusu, vodky, tabaska, pepře a soli? Ať už vám to jako nápoj chutná nebo ne, dnešní recept od Petra Kaliny z restaurace La Musica musíte vyzkoušet. Přesně tyhle ingredience totiž potřebujete na omáčku ke steaku se stejným názvem!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Jídlo
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 dl rajčatové omáčky
  • 10 ks cherry rajčat
  • 250 g brambor
  • 1 hrnek oleje
  • 1 stonek celerové natě
  • 10 g hrubé mořské soli
  • 1 ks červené cibule
  • 4 cl vodky
  • 1/2 lžičky tabaska
  • 2 ks rajčat
  • 400 g vysokého roštěnce
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Steak z vysokého roštěnce osolte nejlépe hrubou mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pak jej ze všech stran opečte asi 2–3 minuty na troše oleje, takto připravený steak bude propečený „medium“, pokud ho budete opékat kratší dobu, bude krvavější, delší dobu bude propečenější.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Rajčata ve špičce křížem nařízněte a vložte je asi na 3 minuty do vroucí vody. Ve chvíli, kdy se kříž začne otevírat, jsou spařená a půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata zbavte semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Pokud budete mít po ruce sterilovaná rajčata, můžete tento krok vynechat.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Na rozpálenou pánev nalejte trochu vodky. Ta se v tu chvíli vznítí, takže pozor na vlasy a obličej! Zbavíte se tak ale přebytečné vody a zůstane jen ta chuť. Pak ke zbytku vodky přidejte výpek z restování masa a ve směsi opečte pár lístků a kousek řapíku z celerové natě nebo řapíkatého celeru.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pak do vzniklého základu omáčky přidejte kousky spařených rajčat a rajčatové pyré. Omáčku dochuťte worcesterem, tabaskem, solí a čerstvě mletým pepřem, podle potřeby ji můžete zalít a rozředit ještě trochou vývaru nebo vody. Omáčka by měla být výrazná, ale pozor, ať nepřetluče chuť masa!

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V kastrůlku nebo fritéze rozpalte olej a brambory do něj vložte. Hotové budou během 3–4 minut. Chipsy nechte okapat od přebytečného tuku a zlehka je osolte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Na rozpálené pánvi orestujte na olivovém oleji keříček cherry rajčátek a jednu malou jarní cibulku s natí.

Při servírování dejte doprostřed talíře hromádku chipsů a steak položte přes ně. Talíř dozdobte dostatečným množstvím omáčky, opečenými rajčátky a cibulkou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám