Hlavní obsah

Inspirace na víkendový oběd: Šťavnaté recepty z mletého masa, zeleninové polévky i nejlepší řezy a koláče na plech

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Přemýšlíte, co budete vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina a zároveň aby jídelníček příliš nezatížil váš rozpočet? V tomto přehledu vás čeká víc než 50 receptů, z nichž můžete sestavit jednoduché a zajímavé víkendové menu. Sáhněte po zeleninových polévkách a receptech z mletého masa! A jako sladkou tečku nabídněte koláč či řezy na plech, které možná pekla už vaše babička.

Článek

Mleté maso má mnoho výhod: Na přípravu postačí kratší doba, dá se dobře dochutit, recepty z něj jsou šťavnaté a můžete je nastavit zeleninou, sýrem či hrstí strouhanky. Pokrm bude šťavnatější a vy nasytíte víc strávníků. Mleté maso navíc nabízí mnoho možností, jak ho zpracovat: do sekané, karbanátků či kuliček, ale také do slaného koláče, dá se doplnit omáčkou, upéct v troubě či zapéct s těstovinami.

Lehké zeleninové polévky

V mnoha českých rodinách se alespoň o víkendu dodržuje zvyk dát si před hlavním jídlem talíř polévky. Pokud je hlavní chod sytější, postačí i lehčí zeleninové: Naladí vás, nastartují trávení a dodají trochu tekutin a vlákniny.

Šťavnatá sekaná jako od babičky

Voňavá šiška sekané je skvělá hned po vytažení z trouby. A když zbyde, můžete ji zabalit jako sytou svačinu nebo udělat výborný pikantní salát ze studené sekané. V chladnějším počasí je nejlepší s bramborovou kaší a miskou kysaného zelí. Jestli vyznáváte zdravější životní styl, můžete zkusit třeba vegetariánskou sekanou z čočky. Z mletého masa se dá udělat i rychlá svíčková se sekanou.

Karbanátky

Králem všech karbanátků je poctivý burger z hovězího – u něj se na kvalitě nevyplatí šetřit. A když už investujete do dražšího masa, neshoďte ho kupovanými bulkami s nekonečnou trvanlivostí: domácí hamburgerové bulky jsou nejen výrazně levnější, ale také chutnější! Ale ani poctivý „holanďák“ nebo kapustové karbanátky se na víkendovém stole neztratí. Studené karbanátky se hodí jako svačina či oběd do práce.

Masové kuličky v omáčce či zapečené

Máte rádi omáčky? Zdatně je doprovodí kuličky z mletého masa! Náš tip nejsou žádné kuličky, ale pořádné masové koule: znáte slavný maďarský recept na nahé plněné zelí? Můžete je také zapéct s těstovinami či luštěninami. A když vám zbydou, udělejte z nich vynikající masové kuličky naložené jako utopence.

Slané koláče s mletým masem

Z mletého masa nemusíte připravovat jen sekanou či karbanátky různého typu, ale také slané koláče. Hodí se k němu křehké těsto, kynuté, lité, kupované listové či filo těsto, a dokonce to jde i bez něj: těsto může nahradit bramborová kaše anebo kapusta!

Koláče na plech s nádechem nostalgie

Stejně jako talíř polévky na začátek oběda patří tradičně na jeho konec sladká tečka. Na některé koláče a řezy na plech si možná budete pamatovat z dětství…

A jestli chcete na nedělní stůl něco opravdu výstavního, upečte klasickou třenou bábovku.

Načítám