Článek
Oblíbený kulinářský mág, moderátor pořadu a autor několika knih Pavel Berky představí šestnáct talentovaných babiček, které poměří své síly v nejrůznějších kuchařských výzvách. Napínavá, ale i hravá a zábavná televizní soutěž nabídne sérii duelů, na jejímž konci poznáme královnu kuchyně.
Hlasujte na Proženy.cz
A jak se můžete do soutěže zapojit vy? Hlasujte na Proženy.cz pro nejsympatičtější soutěžící. Pořad Babičko, vař! startuje dnes 12. září a sledovat ho můžete každé úterý večer v premiéře na videoportálu Stream.cz.
Recept Pavla Berkyho, který v každém díle prokáže své schopnosti famózním jídlem na téma své výzvy, najdete ještě před vysíláním v naší sekci Recepty.
Co na sebe prozradily soutěžící babičky?
V prvním kole nás čeká osm duelů, každý z nich se ponese v jiném duchu. Těšit se můžete na témata brambory, špenát, ryby, drůbež, asijská kuchyně, bezmasé pokrmy, polévky či omáčky. Jak si s tím babičky ze všech koutů Česka poradí a jaké dobroty uvaří? Tady jsou naše soutěžící hvězdy!
1. Andrea Onderková (46 let)
Paní Andrea je v soutěži Babičko, vař! nejmladší. Pracuje jako vychovatelka ve školní družině. Má patnáctiměsíční vnučku, na kterou je velmi pyšná, už nyní jí totiž pomáhá v kuchyni. Je šťastně vdaná, ve volném čase se věnuje zahrádce, pěstuje bylinky, ovoce a zeleninu. Její největší zálibou je pečení, zejména ráda peče rolády, dorty, koblížky, vdolky a koláčky.
Díl: Ryby a mořské plody
2. Dana Aisová (68 let)
Paní Dana se věnuje masérství a zároveň pracuje jako asistentka pedagoga v mateřské školce. Společně s manželem se věnují sportovnímu rybaření. Do studia si přivezla vlastního kapra a před kamerou ho sama stáhla. Ráda připravuje českou klasiku a vaření považuje za součást základního vzdělání. Vařit ji učila maminka. Ta jí dala základy pro československou a maďarskou kuchyni.
Díl: Ryby a mořské plody
3. Danuše Vejmělková (66 let)
Paní Danuše je velká sportovkyně, věnuje se mimo jiné aqua aerobiku a józe. Vařit ji učila tchyně, od které pochytila spoustu receptů. Má tři vnučky. Paní Danuše ráda sleduje kuchařské show a sbírá recepty. Nejraději vaří segedínský guláš, rajskou omáčku, pórek se slaninou či těstoviny s uzeným masem. Miluje bylinky, zejména rozmarýn, tymián, bazalku.
Díl: Asie
4. Eva Kaňáková (76 let)
Ve volném čase se věnuje turistice, restauruje nábytek a pracuje se dřevem. Vášeň k vaření objevila až ve 30 letech, kdy se vdala. Dává přednost improvizaci a miluje slaninu a med. Místo bylin ráda používá plevel, například kopřivu. Má chaloupku v lese ve stylu Provence, velkou chloubou jsou její rododendrony. Nejraději vaří pro vnoučata, kterým s chutí připravuje palačinky.
Díl: Drůbež
5. Eva Máhrová (70 let)
Je vášnivá cestovatelka, působila jako průvodkyně v Asii, Indii, na Srí Lance i v Indonésii. Nějakou dobu žila a vařila v klášteře na Srí Lance, kam se také s organizací Člověk v tísni vrací a věnuje se dobrovolnictví. Má tři vnoučata. Nerada vaří česká jídla a přiznává, že to ani moc neumí. Zato si z každé země vozí speciální koření.
Díl: Brambory
6. Eva Morová-Orlová (48 let)
Má dvouletého vnuka a dva syny. Ráda sportuje, jezdí na kole, plave, věnuje se i šití, zavařování a houbaření. Celý život se pohybuje v oblasti gastronomie. Velmi blízké je jí Rakousko, kde pracovala po hotelích, ale i učila na hotelové škole. I proto má ráda rakouskou kuchyni, naopak nikdy nepřišla na chuť kuchyni italské.
Díl: Brambory
7. Jana Trnková (84 let)
Paní Jana je nejstarší účastnice soutěže. Pochází z Náchodska, díky čemuž umí nejrůznější podkrkonošské speciality. Skládá básně, dvakrát týdně cvičí s kamarádkami, se kterými se takto potkávají již od roku 1969. Má tři vnoučata, která milují bramborovou kaši, špenát a bramborové šišky s mákem.
Díl: Polévky
8. Jaroslava Slavíková (64 let)
Má čtyři vnoučata a jedno pravnouče, další je na cestě. Miluje vodu a ráda plave. Nebojí se ani chlapské práce, umí vymalovat, tapetovat, položit koberec a zvládne i zednické práce. Ráda peče pro celou rodinu, recepty si ale upravuje a zkouší nové věci. Vařit ji naučila babička a ona teď předává své kuchařské zkušenosti dcerám a vnučce. Dříve vařila ve školní jídelně.
Díl: Polévky
9. Květa Doubravová (62 let)
Než šla do důchodu, pracovala jako učitelka na střední škole. Je aktivní babičkou, závodně hraje bowling. Ráda vaří s manželem, zejména asijskou kuchyni. Společně také sbírají recepty i kuchařky z celého světa. Paní Květa vůbec nepeče, svým dvěma vnukům tak většinou připravuje ovoce se šlehačkou.
Díl: Drůběž
10. Libuše Kotoučková (71 let)
Má dceru, syna a tři vnuky. Je aktivní seniorkou hrající golf, ráda plave, jezdí na kolečkových bruslích i lyžuje. Věnuje se i divadlu a sbírá dřevěné pohlednice. Vaří od mládí, vše se naučila z kuchařek, ale recepty si i ráda upravuje. Příliš se jí nedaří práce s kynutým těstem. Nejraději vaří kuřecí rolády, nádivky a řízky. Miluje italskou a francouzskou kuchyni.
Díl: Špenát
11. Lída Zemanová (67 let)
Paní Lída má dvě dcery, jednoho syna a osm vnoučat. V kuchyni od malička pomáhala mamince, ve 20 letech se vdala a začala vařit sama, především česká jídla. S manželem jsou spolu 48 let. Ráda jezdí na výlety se svými vnuky, na elektrokole a také se věnuje zahrádce. Při rodinných sešlostech musí vždy vařit ona, rodina má nejraději svíčkovou.
Díl: Špenát
12. Ludmila Michalová (73 let)
Vařit se učila od maminky, zejména zvěřinu. V kuchyni se nevyhýbá žádnému jídlu. Kuchařky moc nečte, ani nekouká na kuchařské show, při vaření spíše improvizuje a dá na svou intuici. Ráda houbaří, věnuje se zahrádce. V důchodu se věnuje kosmetickému poradenství. Její vnoučata milují palačinky, krupicovou kaši a bramborové placky s máslem. Paní Ludmila má ráda dušené brambory, zelí, mrkev a klobásku.
Díl: Asie
13. Marie Dlouhá (68 let)
Vaří už od 5. třídy, je to její vášeň, zejména ráda peče. Ve volném čase se věnuje své zahrádce a je předsedkyní Zahrádkářské osady Zdiby. Ráda cestuje a sportuje, se svým synovcem procestovala celou Anglii. Má dvě vnoučata. Z jídel miluje sýry a zeleninu nebo letní lečo. Umí výbornou koprovku nakyselo a knedlíčkovou polévku.
Díl: Omáčky
14. Miloslava Brožová (61 let)
Je z Toužetína, kde působí jako místostarostka. Paní Miloslava se ve volném čase věnuje zahrádce. Miluje cestování. Má osm vnoučat a jedno pravnouče. Vychovávala ji babička, které neustále koukala při vaření pod ruce. Dodnes slaví úspěch s jejím receptem na rýžový nákyp. Nejčastěji ale vaří maso, její specialitou je řízek naruby nebo maso na hořčici. Stravuje se nízkosacharidově, takže peče nízkosacharidové dorty.
Díl: Omáčky
15. Monika Brýdová (52 let)
Přešla kvůli vážným zdravotním problémům k veganství. Je aktivní influencerkou, vydává knihy, pracuje pro televizi a rozhlas, přispívá do novin a magazínů. V současné době pracuje na dokončení své druhé kuchařky. Má dvě vnoučata. V pořadu Babičko, vař! by chtěla ukázat světu, že veganská strava může být pestrá a zajímavá.
Díl: Bezmasé jídlo
16. Zdeňka Mazurová (67 let)
Má dvě vnučky a sama pochází z velké rodiny, ve které byli všichni zvyklí pomáhat. Ráda vaří českou klasiku, zejména recepty od maminky. Při vaření ale ráda improvizuje. Nebaví ji náročná jídla, u kterých musí celý den stát u plotny. Nedokáže si představit vaření bez papiňáku. Používá italské bylinky a vaří rajskou omáčku, řízek, rybu nebo koprovku.
Díl: Brambory
Anketa
Sledujte soutěž Babičko, vař!
Hlasujte pro svoji favoritku a nenechte si pořad plný šikovných babiček a celebrit, které jsou v kuchyni jako doma, ujít.
Recept z prvního dílu najdete zde, Špenátové risotto.