Článek
Postup
01.
Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně ½ cm.
02.
Do hlubší pánve dejte olivový olej. Přidejte větší špetku soli a pepře, brambory, rozmarýn a stroužky česneku. Promíchejte a na mírném ohni nechte brambory v oleji vařit (tzv. konfitovat). Dávejte pozor, aby se olej příliš nezahříval, ale jen lehce probublával. Brambory konfitujte do poloměkka.
03.
Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli, promíchejte a dále konfitujte, až do úplného změknutí brambor. Následně z pánve vytáhněte rozmarýn a česnek. Zbylý obsah pánve přeceďte, brambory s cibulí nechte stranou. Olej si uchovejte pro jiný recept.
04.
V míse rozšlehejte vejce. Ochuťte je solí a pepřem a přidejte brambory spolu s cibulí. Vše pořádně promíchejte a celou směs nalijte zpět do pánve, kde jste konfitovali brambory. Přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni péct.
05.
Po 5 minutách pokličku sundejte, vařečkou směs po stranách lehce odhrňte tak, aby se rozšlehaná vejce dostala na všechny strany a nezůstala jen na středu. Přikryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
06.
Když je tortilla dostatečně pevná a zespodu upečená, pomocí talíře ji převraťte, znovu zakryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
TIP: Tato tortilla je výborná i druhý den, jako studená snídaně, nebo ji můžete podávat jako přílohu k různým masům.
Můžete vyzkoušet i další variace na bramborák, například indickou parathu nebo bramborovo-zelné placky