Hlavní obsah

Čas rychlých snídaní a svačin je tady. Vybírejte ty zdravé, ale i ty, které přežijí den v aktovce

Foto: pics five, Shutterstock.com

Foto: pics five, Shutterstock.com

K snídani rychlá káva, svačinu nestíháte a k obědu jen něco do ruky. Boj s časem je neúprosný, ale zároveň tím ukazujete sobě i dětem, že je normální se odbývat. Co s tím? Září je návratem k pravidelnějšímu režimu a zároveň dobou, kdy začínáte řešit svačiny. Je to proto ideální čas k tomu, abyste jejich přípravu i konzumaci pravidelně zařadili do denního režimu. Svačiny by měly být vyvážené, ale zároveň hravé a barevné. Nejlépe uděláte, když děti do jejich přípravy zapojíte a zároveň si s nimi připravíte něco dobrého i pro sebe.

Článek

Pokud chcete, aby děti snídaly, měli byste si najít čas a aspoň na chvíli si s nimi sednout. Tím jim ukážete, že snídat je běžné a jaké potraviny by měly být na stole. „Vzhledem k tomu, že se dítě učí nápodobou, hraje stěžejní úlohu při vytváření správných návyků rodina a sourozenci. Silný vliv má pak především mateřská škola a u mladších školáků i školní stravování. Nové prostředí, osobnost pedagoga a přítomnost vrstevníků významně ovlivňují postoje dětí ke stravování a jsou důležité pro jejich komplexní vývoj,“ vysvětluje obezitoložka PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.

Pokud bude dítě z domova zvyklé na to, že mít při každém jídle na stole zeleninu je běžné, pravděpodobně mu nebude vadit ani ke svačině. A neovlivní ho ani spolužák, který bude do školy nosit jen sladkosti. Důležité je nechat dítě vybrat – jíst zeleninu by mělo být „povinné“, ale jestli má raději salát, okurky, rajčata, papriky nebo mrkev, by si mělo zvolit samo. Navíc jistě rádo pomůže připravit svačinu i mamince nebo tatínkovi – společné aktivity spojují.

Tipy na snídaně

  • Skvělou volbou na sladké snídaně může být zapékané müsli bez přidaného cukru s mlékem či bílým jogurtem a ovocem. Můžete si také doma připravit z ovesných vloček domácí granolu, která bude přesně podle vaší chuti, a navíc budete mít plně pod kontrolou, co tato chutná snídaně obsahuje.
  • Během chladnějších rán se hodí teplá kaše z ovesných vloček se skořicí, ovocem a oříšky. Krásně prohřeje organismus a dodá energii na celé dopoledne. Perfektním trikem na doslazení je rozmačkat banán vidličkou a smíchat jej při vaření s vločkami. Ohříváním banán ještě více zesládne a krásně osladí celý pokrm.
  • Na víkendové snídaně si můžete připravit i pokrmy, jejichž příprava zabere více času. Například palačinky či lívance, které můžete obměňovat a zkusit je připravit třeba ze špaldové mouky. Má více vlákniny než klasická pšeničná mouka a její typická oříšková chuť ozvláštní váš kulinářský výsledek.
  • Během víkendu můžete také společně s dětmi připravit domácí dezerty, jako jsou bábovka, muffiny či banánový chlebíček z celozrnné mouky, které přijdou během všedních dní více než vhod.
  • A co se týče slaných snídaní, neuděláte chybu, pokud sáhnete po vejcích. Můžete je udělat na mnoho způsobů od míchaných vajíček přes omeletu a nezapomeňte je doplnit čerstvou zeleninou, která je zdrojem důležitých vitaminů a minerálních látek.
  • Nešlápnete vedle ani obloženým kváskovým chlebem, který můžete využít také na svačinu.
Foto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Vejci nikdy nic nezkazíteFoto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Energie na celé dopoledne

Snídaně a svačina by měly dětem dodat dostatek energie, aby se zvládly celé dopoledne soustředit. V opačném případě jsou roztěkané, unavené nebo zlobí. „Snídaně a dopolední svačina by měly dětem dohromady dodat zhruba 40% podíl z celkového denního příjmu energie. Rozhodně nesmí chybět vláknina, zelenina a/nebo ovoce a kvalitní bílkovina. Dobrou volbou k dopolední svačině je například krajíc celozrnného chleba s žervé a plátkem tvrdého sýra nebo kvalitní šunky, k tomu mrkev, několik koleček okurky a hrst oříšků. Na odpoledne bychom měli volit potraviny, které v pořádku zvládnou dopolední ležení ve školním batohu, třeba kousek domácí bábovky a banán nebo jablko,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka ze společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.

Pro případy, kdy zaspíte nebo opravdu nestíháte, byste měli mít připravenou záložní variantu v podobě oříškovo-ovocného zobání, domácí ovocné přesnídávky ve skleničce nebo nepřislazované cereální tyčinky. Pokud dáte dítěti peníze, aby si svačinu koupilo samo, musíte počítat s tím, že školní automaty nabízejí převážně sladkosti nebo chipsy, které rozhodně nesplňují požadavky na zdravou svačinu.

Velikost ani složení svačiny nemusí být pořád stejné

Důležité je dbát také na program dítěte. Pokud celý den sedí v lavici, je jeho spotřeba energie menší, než když má ráno plavání a odpoledne balet nebo fotbal. V takovém případě je dobré přidat ke svačině třeba kvalitní proteinovou tyčinku, kterou dítě snadno sní i po cestě z plavání nebo na kroužek. Podobné je to i s výběrem ovoce a zeleniny – pokud víte, že bude mít dítě nabitý program, je lépe nabídnout mu praktičtější jablko, než krabičku borůvek nebo pomeranč, který bude třeba oloupat, a navíc z něj teče šťáva.

Tipy na školní svačiny

  • Výborná je kombinace celozrnného pečiva s libovou šunkou, sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou. Skvělou volbou mohou být pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami, sezonní ovoce nebo nepražené a nesolené ořechy. Důležitou součástí svačiny jsou tekutiny, nejlépe voda nebo neslazený čaj.
  • Jaký druh pečiva zvolit? Celozrnné pečivo obsahuje plno zdraví prospěšných látek – vitaminů skupiny B, minerálních látek a antioxidantů, je také skvělým zdrojem potřebné vlákniny. Ale ani bílé pečivo, jako jsou klasické rohlíky a housky, není potřeba zatracovat. Obsahuje rychle stravitelné sacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie.
  • Pokud děti odmítají jíst zeleninu či ovoce, zkuste je servírovat hravým způsobem. Čím barevnější a pestřejší, tím lépe. Krájejte je na různé tvary nebo je skládejte do veselých obrázků ve svačinových boxech.
Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Svačinu zabalte tak, aby přežila i nápor učebnic v dětské aktovce Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Prvňáčci

Zvláštní pozornost byste měli věnovat dětem, které nastupují do první třídy. Je třeba si uvědomit, že dosud jim kompletní stravovací i pitný režim zajišťovala školka. Kromě velké zodpovědnosti za učení jsou děti ve škole nově zodpovědné i za to, aby se včas najedly a nezapomínaly pít. „Ve školce dítě zpravidla dostávalo dvě svačinky a oběd, což v součtu představovalo 55 % z celkového příjmu energie. Rodič měl jistotu, že když dítě náhodou nesnídalo, nebude hladem, ale čeká jej přesnídávka, vyvážený oběd a odpolední svačinka.

S nástupem do školy se situace dramaticky mění – nestihnete snídani, svačinu necháte doma a čip na obědy jste ještě nezařídili? Pak hned na kroužky… To znamená celý den bez jídla. Můžete se pak divit, že je dítě podrážděné, plačtivé a do ničeho se nevrhá s nadšením? Vést dítě k zodpovědnosti je jedním ze zásadních kroků, ze kterého bude čerpat po celý zbytek života,“ přibližuje doktorka Karolína Hlavatá. Dobrou motivací bývají atraktivní obaly na svačiny třeba s motivem oblíbeného hrdiny a nějaká dobrota, na kterou si dítě zaručeně vzpomene – například kousek kvalitní čokolády.

Nezapomenout na pití

Neslazený bylinkový nebo ovocný čaj, čistou vodu nebo ředěný džus (v poměru dva díly vody a jeden díl džusu) by měly mít děti neustále k dispozici. Ve většině tříd je možnost si lahve na pití dolévat. Je dobré odpoledne zkontrolovat, že je láhev prázdná nebo že v ní není čaj z rána. Zároveň je vhodné dát dítěti do aktovky drobné pro případ, že si vlastní láhev zapomene. I když si možná v automatu nekoupí čistou vodu, je lepší, když vypije láhev limonády a pak si dolije vodu, než aby bylo celý den bez pití.

Načítám