Článek
Chcete, aby byla chuť zeleniny v koláči ještě intenzivnější? Marinujte ji předem v olivovém oleji s trochou soli a oregana. Samozřejmě můžete zvolit i jiné bylinky, které máte rádi.
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na menší kostičky a nasucho opečte na pánvi. Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a předpečte ho v troubě přibližně 10 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.
02.
Ve velké míse smíchejte ricottu, vejce, strouhaný parmazán i mozzarellu, muškátový oříšek, vychladlou slaninu a sůl. Dobře promíchejte a směs rovnoměrně rozetřete na předpečené těsto.
03.
Mrkev, kedlubnu, červenou řepu a cukety nakrájejte pomocí mandolíny na tenké plátky. Ty poté srolujte do tvaru růžiček a uspořádejte na sýrovou náplň.
04.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut, dokud nebude zelenina měkká a okraje těsta zlatavé. Koláč nechte mírně vychladnout, poté nakrájejte na porce a podávejte teplý či vlažný, ale výborný je i zastudena.
Líbí se vám nápad s růžičkami? Můžete vyzkoušet i spirálu:
Nepřehlédněte ani sýrový „tatarák“ na topinky a další recepty na slané pohoštění.