Hlavní obsah
3,6
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Slané koláče jsou velice oblíbené, ale často vypadají nudně, a někdy dokonce i fádně chutnají. To se vám s tímto receptem rozhodně nestane. Září barvami a chutná po třech druzích sýra.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 100 g anglické slaniny
  • 425 g ricotty
  • 2 ks vejce
  • 85 g parmazánu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 60 g mozzarelly
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kedlubny
  • 1 ks červené řepy
  • 2 ks cukety
Článek

Chcete, aby byla chuť zeleniny v koláči ještě intenzivnější? Marinujte ji předem v olivovém oleji s trochou soli a oregana. Samozřejmě můžete zvolit i jiné bylinky, které máte rádi.

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na menší kostičky a nasucho opečte na pánvi. Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a předpečte ho v troubě přibližně 10 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.

02.

Ve velké míse smíchejte ricottu, vejce, strouhaný parmazán i mozzarellu, muškátový oříšek, vychladlou slaninu a sůl. Dobře promíchejte a směs rovnoměrně rozetřete na předpečené těsto.

03.

Mrkev, kedlubnu, červenou řepu a cukety nakrájejte pomocí mandolíny na tenké plátky. Ty poté srolujte do tvaru růžiček a uspořádejte na sýrovou náplň.

04.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut, dokud nebude zelenina měkká a okraje těsta zlatavé. Koláč nechte mírně vychladnout, poté nakrájejte na porce a podávejte teplý či vlažný, ale výborný je i zastudena.

Líbí se vám nápad s růžičkami? Můžete vyzkoušet i spirálu:

Chcete okouzlit strávníky? Zkuste tenhle efektní slaný cuketový koláč

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie12 131,9 kJ
Bílkoviny130,27 g
Tuky184,4 g
Sacharidy182,28 g
Sůl10,46 g
SAFA106,24 g
Vláknina23,43 g
Cukry71,8 g

Načítám