Článek
Postup
01.
Těsto na palačinky si připravte dvě hodiny dopředu, aby se stačilo odležet. Rozmíchejte metličkou vejce s mlékem, pak přidejte mouku se solí a míchejte, aby vám nevznikly hrudky. Těstíčko je řidší než na klasické palačinky, pro chuť můžete přidat i trochu piva. Dejte do ledničky odpočívat.
02.
Zatímco těsto odpočívá, uvařte si brambory ve slupce. Doporučujeme použít varný typ B – tedy konzumní na salát i na loupačku. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. K tomu nakrájejte cibuli na slabá kolečka a slaninu se sýrem na proužky.
03.
Na pánvi rozpalte olej a smažte palačinky, dokud nechytnou zlatou barvu. Snažte se, aby byly co nejtenčí.
04.
Na jednu polovinu palačinky poskládejte brambory, cibuli, slaninu a sýr, lehce osolte a opepřete a druhou polovinou překlopte. Naskládejte do zapékací misky. Zbytek sýra posypte po povrchu a zalijte smetanou. Ohřejte troubu na 180 stupňů Celsia a dejte zapéct na asi 20 minut.
05.
Během zapékání si připravte jako přílohu velmi jednoduchý salát. Hodí se jakýkoliv listový. Vyperte ho ve vodě a nechte pořádně okapat. Smíchejte balzamikový ocet s olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem. Zálivkou přelijte salát. K palačinkám s lehkým salátem se nejlépe hodí bílé víno nebo cidre – zkvašený jablečný mošt (seženete i u nás), který se k této jednoduché lahůdce pije ve Francii.
Tipy navíc
Náplň uvedenou v receptu můžete zapékat i samotnou bez palačinek – jedná se v podstatě o regionální specialitu tartiflette pocházející ze Savojska. Jen cibulku a slaninu opečte na pánvi, než začnete zapékat.
Těsto na francouzské palačinky se připravuje na dvojí způsob. Do crêpes se dává bílá hladká mouka, druhý typ palačinek je z pohankové mouky, těm se říká galettes. Zajímavá nemusí být jen náplň do palačinek, ale i variace s těstem. Je možné přidat třeba skořici, citronovou kůru a trochu rumu nebo na plátky pokrájená jablka ve chvíli, kdy těsto vlijete na pánev. Dobré jsou třeba se strouhanou nivou a ořechy v těstě nebo se sekanými bylinkami.
Pokud chcete těsto opravdu nadýchané, vyšlehejte z bílků sníh a smíchejte se zbytkem ingrediencí – těstíčko už ale nenechte odpočívat, sníh by vám spadl. A aby vaše palačinky byly opravdu dokonalé, doporučujeme pořídit speciální pánev. Výběr je opravdu široký.Pro opravdové milovníky je tu i „palačinkovač“, který seženete od 850 korun.
Také náplní existuje obrovské množství, jak sladké, tak slané, tady nabízíme několik tipů:
- Šunková – šunku, sýr podle chuti a doprostřed vejce – zapečte přímo na pánvi. Když opékáte palačinku z jedné strany, přidáte ingredience, pak jen přeložíte a dopečete.
- Roquefort a vlašské ořechy zapečte na pánvi nebo se smetanou v zapékací misce.
- Špenát s kozím sýrem – spařený špenát ochuťte česnekem, přidejte kozí sýr, poklaďte na palačinku a zapečte.
- Lososová se smetanou – nakrájejte na kousky nejlépe čerstvého lososa, ochuťte solí, pepřem, trochou citronové šťávy, zakápněte smetanou a zapečte v troubě.
- Kuřecí se sýrem a pórkem – kuřecí maso nakrájejte nadrobno, osmahněte na pánvi, přidejte na kolečka nakrájený pórek, dochuťte solí a pepřem, naplňte palačinky, posypte oblíbeným sýrem, například nivou a zapečte.
- Banánovo-čokoládové: banán nakrájejte na plátky, tvaroh smíchejte s trochou vanilkového cukru. Palačinku potřete nuttelou a tvarohem a poklaďte plátky banánů.
- Sladko-kyselé: během opékání druhé strany pokapete citronem, zaprášíte cukrem a přeložíte. Můžete přidat třeba lesní ovoce.
- Zmrzlinová s ovocem: smíchejte oblíbené ovoce, zakápněte trochou rumu, medem a citronovou šťávou. Palačinky dvakrát přeložte na trojúhelníčky a navrch dejte zmrzlinu a ovoce.