Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C. Hrušky omyjte, osušte a podélně překrojte na poloviny. Odstraňte stopku i bubáka a opatrně vyřízněte i jádřinec tak, aby vznikla pěkná prohlubeň (výborně to jde pomocí nerezového vykrajovátka na meloun).
02.
Z vydlabaných polovin hrušek seřízněte i tenký plátek „bříška“ tak, aby pevně ležely vydlabanou stranou nahoru a nekutálely se, a rozložte je na plech.
03.
Sýr s modrou plísní nastrouhejte nebo rozdrobte pomocí prstů a rozdělte ho do vydlabaných hrušek. Ořechy nasekejte nahrubo a také rozdělte na hrušky. Zprudka pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut, až hrušky změknou, sýr se rozteče a ořechy zezlátnou.
04.
Zapečené hrušky zlehka zakápněte medem a přidejte pár lístků čerstvého tymiánu. Servírujte jako předkrm na lůžku z čerstvých salátových lístků (nezapomeňte je ochutit alespoň lehkou zálivkou) a s trojúhelníčky opečeného toastového chleba.
Tip: Kombinace hrušek, modrého sýra a ořechů bude fungovat i jako náplň v zapečených toastech nebo v jednoduchých tvarohových taštičkách. Tenké plátky hrušky můžete také rozložit na plát listového těsta, přidat modrý sýr a ořechy a upéct rychlý a neotřelý podzimní slaný koláč.
Jestli máte raději tradičnější spojení, upečte z hrušek štrúdl, pravý valašský frgál nebo jednoduchý hrníčkový perník.