Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vyšvihněte se letos na Velikonoce netradičními slanými košíčky. Vypadají jako od profesionála, chutnají dokonale a přitom jsou snadné, takže je zvládne i úplný začátečník.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 košíčků
  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 1 ks vejce na potření
Náplň a zdobení
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 1 lžíce čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1 špetka soli a pepře
  • 6 snítek čerstvého kopru
  • 3 lžíce kukuřice
  • 6 koleček okurky
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 3 ks uvařeného křepelčího vejce
  • 6 ks jedlých květů
Článek

Pokud máte po ruce čerstvé bylinky nebo jarní cibulku, můžete je také přidat do náplně. Stačí jen najemno nasekat a přimíchat.

Postup

01.

Listové těsto rozviňte a vykrájejte z něj 12 stejně velkých koleček. Polovině z nich vykrojte střed, aby vám zůstaly asi 1,5 cm široké kroužky. Ze zbylého těsta nakrájejte 12 pruhů a 2 vždy společně zamotejte, aby vzniklo ucho košíčku. Ta už můžete přenést na plech vyložený pečicím papírem.

02.

Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte ho. Potřete jím připravená ouška košíčků a také jeho pomocí přilepte vždy jeden kroužek z listového těsta na plné kolečko. Základy košíčků také přeneste na plech, potřete vejcem a pečte asi 15 minut při 190 °C dozlatova.

03.

Pomazánkové máslo, čerstvý sýr, sůl a pepř společně prošlehejte. Směs přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jím vychladlé košíčky. Dále je ozdobte lžící okapaného tuňáka, polovinou lžíce kukuřice, polovinou křepelčího vajíčka, kolečkem okurky, snítkou kopru a jedlým květem. Nakonec do košíčků zapíchněte držátka.

Energetická hodnota celkem pro 1 košíček
Energie2 347,95 kJ
Bílkoviny13,4 g
Tuky41,1 g
Sacharidy34,05 g
Sůl1,43 g
SAFA20,77 g
Vláknina1,46 g
Cukry5,23 g

Načítám