Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento trhací chlebíček vás nadchne! Je v něm hodně másla, a právě proto je tak skvělý. Dietáři odpustí... Sezona medvědího česneku vrcholí a tento poklad z lesa můžete zpracovat v jednoduché pesto. Využijete ho právě v tomto receptu, ale zbyde vám třeba i do těstovin.

1 hod., 30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Směs z medvědího česneku
  • 70 g medvědího česneku
  • 2 lžíce parmazánu
  • 40 g olivového oleje
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 15 g cukru krupice
  • 6 g soli
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 ks vejce
  • 90 ml mléka
  • 50 g smetanového sýra
  • 20 g másla
Náplň
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 100 g strouhané mozzarelly
Článek

Medvědí česnek dostal svůj název podle pověry, že ho na jaře konzumují medvědi, aby si očistili a posílili tělo po zimním spánku. Tato rostlina se užívala i v lidové medicíně, hlavně jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity.

Postup

01.

Nejprve čerstvé listy medvědího česneku rozmixujte s parmazánem a olivovým olejem. Tuto směs dle chuti osolte.

02.

Do zadělávací mísy nasypejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Vše zamíchejte, přidejte mléko, vejce a smetanový sýr (například žervé). Zadělejte těsto a po chvilce přidejte i změklé máslo. Těsto poté hněťte ideálně v robotu asi 7 minut.

03.

Hotové těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

Foto: Svatava Vašková

Trhací chlebíček s medvědím česnekemFoto: Svatava Vašková

04.

Mezitím si připravte náplň. Do změklého másla zamíchejte dvě lžíce směsi z medvědího česneku.

05.

Vykynuté těsto rozválejte na asi půlcentimetrový plát. Potřete ho máslovou náplní a navrch posypejte strouhanou mozzarellou.

06.

Plát těsta nakrájejte na 16 obdélníků. Vždy je po třech naskládejte na sebe a pak je vkládejte za sebe do vymazané chlebíčkové formy. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte znovu kynout minimálně 30 minut.

07.

Po vykynutí vložte chlebíček do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut. Pokud v průběhu pečení vrch příliš hnědne, přikryjte ho alobalem. Po upečení chlebíček vyklopte a nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Načítám