Článek
Medvědí česnek dostal svůj název podle pověry, že ho na jaře konzumují medvědi, aby si očistili a posílili tělo po zimním spánku. Tato rostlina se užívala i v lidové medicíně, hlavně jako prostředek na očistu organismu, podporu trávení a posílení imunity.
Postup
01.
Nejprve čerstvé listy medvědího česneku rozmixujte s parmazánem a olivovým olejem. Tuto směs dle chuti osolte.
02.
Do zadělávací mísy nasypejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Vše zamíchejte, přidejte mléko, vejce a smetanový sýr (například žervé). Zadělejte těsto a po chvilce přidejte i změklé máslo. Těsto poté hněťte ideálně v robotu asi 7 minut.
03.
Hotové těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

Trhací chlebíček s medvědím česnekemFoto: Svatava Vašková
04.
Mezitím si připravte náplň. Do změklého másla zamíchejte dvě lžíce směsi z medvědího česneku.
05.
Vykynuté těsto rozválejte na asi půlcentimetrový plát. Potřete ho máslovou náplní a navrch posypejte strouhanou mozzarellou.
06.
Plát těsta nakrájejte na 16 obdélníků. Vždy je po třech naskládejte na sebe a pak je vkládejte za sebe do vymazané chlebíčkové formy. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte znovu kynout minimálně 30 minut.
07.
Po vykynutí vložte chlebíček do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut. Pokud v průběhu pečení vrch příliš hnědne, přikryjte ho alobalem. Po upečení chlebíček vyklopte a nechte zchladnout na drátěné mřížce.