Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec jistě znáte jako sladký moučník pocházející z Rakouska. V tomto receptu se ovšem připravuje ve slané verzi, která se může stát nápaditou rychlou večeří, v níž zužitkujete třeba zbylé dušené zelí.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
trhanec
  • 5 ks vejce
  • 350 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička ghí
servírování
  • 250 g kysaného zelí
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Nadýchanost trhanci dodává bílkový sníh a křupavou kůrčičku získá pozvolným smažením na přepuštěném másle. Vyzkoušet můžete i recept na houbový trhanec.

Postup

01.

Do dvou větších mis oddělte žloutky od bílků. Žloutky ruční metlou rozšlehejte s mlékem a pak do nich zašlehejte i prosátou hladkou mouku.

02.

Bílky se solí vyšlehejte elektrickým šlehačem dotuha. Sníh opatrně stěrkou vmíchejte do žloutkové směsi.

03.

Ve velké pánvi na přepuštěném másle zvolna smažte velkou palačinku (či lívanec, chcete-li) z připraveného těsta. Opečte ji z obou stran dozlatova, bude to trvat asi 6 minut.

04.

Hotovou placku pak ještě na pánvi pomocí dvou vidliček natrhejte. Jednotlivé porce servírujte s dušeným kysaným zelím, opraženými plátky slaniny a nasekanou čerstvou pažitkou. 

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie6 463,68 kJ
Bílkoviny70,33 g
Tuky64,34 g
Sacharidy162,3 g
Sůl6,37 g
SAFA23,89 g
Vláknina10,88 g
Cukry46,5 g

Načítám