Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Croque monsieur a croque madame – tato dvojka legendárních sendvičů se od sebe liší jen trochu: volským okem navrchu. Jinak je v nich snad vše, co k pořádnému sendviči patří: sýr, šunka, bešamelová omáčka... A to vše zapečené a dokonale křupavé.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 sendviče
Bešamelová omáčka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
sendvič
  • 4 plátky bílého toastového chleba
  • 4 plátky vepřové šunky
  • 4 lžíce strouhaného sýru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky másla
  • 2 ks vejce
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky pepře
Článek

Sendvič croque madame pochází z francouzské kuchyně a tradičně se podává v bistrech a kavárnách. Připravuje se i v různých variantách třeba s lososem místo šunky či rajčaty.

Postup

01.

Krajíčky toastového chleba vyskládejte na suchý plech a dejte opéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Když jsou křupavé, vyndejte je. (Můžete je také opéct v toustovači nebo nasucho na pánvi.)

02.

Mezitím připravte bešamelovou omáčku. V malém, ideálně litinovém hrnci na lžíci másla krátce smažte lžíci hladké mouky. Po chvíli přilijte ve dvou dávkách mléko a důkladně prošlehejte. Jak se začne vařit, vznikne krémová omáčka. Ještě asi 3 minuty povařte, nakonec omáčku osolte a nastrouhejte do ní muškátový oříšek.

03.

Nyní každý plátek pečiva namažte bešamelem. Každý druhý pak poklaďte plátky šunky, potřete asi lžičkou dijonské hořčice a nakonec posypejte polovinou nastrouhaného sýra. Takto připravené dva krajíčky přiklopte zbylými namazanými krajíčky bešamelem navrch. Nakonec na vzniklé sendviče rozdělte zbytek strouhaného sýra. Každý toast má tedy odspodu tyto vrstvy: plátek chleba, bešamel, šunka, hořčice, sýr, plátek chleba, bešamel, sýr.

04.

Oba sendviče položte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril. Při 210 °C pečte asi 15 minut dozlatova.

05.

Nakonec osmažte z vajec na kousku másla volská oka, osolte je a opepřete, položte na hotové opečené toasty a ihned servírujte.

Energetická hodnota celkem - 2 sendviče
Energie3 767,09 kJ
Bílkoviny46,64 g
Tuky40,65 g
Sacharidy84,38 g
Sůl9,73 g
SAFA19,46 g
Vláknina4,13 g
Cukry15,92 g

Načítám