Článek
Sendvič croque madame pochází z francouzské kuchyně a tradičně se podává v bistrech a kavárnách. Připravuje se i v různých variantách třeba s lososem místo šunky či rajčaty.
Postup
01.
Krajíčky toastového chleba vyskládejte na suchý plech a dejte opéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Když jsou křupavé, vyndejte je. (Můžete je také opéct v toustovači nebo nasucho na pánvi.)
02.
Mezitím připravte bešamelovou omáčku. V malém, ideálně litinovém hrnci na lžíci másla krátce smažte lžíci hladké mouky. Po chvíli přilijte ve dvou dávkách mléko a důkladně prošlehejte. Jak se začne vařit, vznikne krémová omáčka. Ještě asi 3 minuty povařte, nakonec omáčku osolte a nastrouhejte do ní muškátový oříšek.
03.
Nyní každý plátek pečiva namažte bešamelem. Každý druhý pak poklaďte plátky šunky, potřete asi lžičkou dijonské hořčice a nakonec posypejte polovinou nastrouhaného sýra. Takto připravené dva krajíčky přiklopte zbylými namazanými krajíčky bešamelem navrch. Nakonec na vzniklé sendviče rozdělte zbytek strouhaného sýra. Každý toast má tedy odspodu tyto vrstvy: plátek chleba, bešamel, šunka, hořčice, sýr, plátek chleba, bešamel, sýr.
04.
Oba sendviče položte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril. Při 210 °C pečte asi 15 minut dozlatova.
05.
Nakonec osmažte z vajec na kousku másla volská oka, osolte je a opepřete, položte na hotové opečené toasty a ihned servírujte.