Článek
Pokud nemáte úplně kreativní náladu, kytičky samozřejmě tvořit nemusíte. Focaccia vypadá božsky i s rajčaty a rozmarýnem a také chutná skvěle. Na zadělání těsta zvolte ideálně robot s hnětacím hákem, ale ručně to samozřejmě zvládnete také, jen si připravte bicepsy. Hněte se poměrně dlouho.
Postup
01.
V míse robota nebo v misce vidličkou utřete droždí s cukrem. Postupně přidejte všechny suroviny na těsto, kromě dvou lžic oleje. Vše promíchejte a za pomoci háku hněťte při nižších otáčkách asi 10 minut, než bude těsto krásně hladké. Pokud jste zvolili ruční hnětení, zabere to asi 15-20 minut.
02.
Hotové těsto zaprašte trochou mouky a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.

Focacciu zdobte dle vlastní fantazie, červená cibulka ale vypadá úžasně a dodá příjemný chuťový tón Foto: Alena Hrbková
03.
Mezitím si vyložte plech pečicím papírem, který lehce potřete olejem. Po vykynutí na něj přeneste těsto, potřete zbylým olejem a prsty ho mačkáním roztáhněte do obdélníku. Nelekejte se, když se tvoří bublinky, ty dělají focacciu právě tak nadýchanou. Nyní se můžete pustit do zdobení dle vlastní fantazie, zeleninu a bylinky do těsta mírně zamačkávejte. Poté přikryjte plech utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout.
04.
Vykynuté pečivo na plechu přeneste do trouby předehřáté na 230 °C a pečte asi 10-15 minut, až focaccia zezlátne a zelenina mírně zavadne.