Článek
Pokud nemáte úplně kreativní náladu, kytičky samozřejmě tvořit nemusíte. Focaccia vypadá božsky i s rajčaty a rozmarýnem a také chutná skvěle. Na zadělání těsta zvolte ideálně robot s hnětacím hákem, ale ručně to samozřejmě zvládnete také, jen si připravte bicepsy. Hněte se poměrně dlouho.
Postup
01.
V míse robota nebo v misce vidličkou utřete droždí s cukrem. Postupně přidejte všechny suroviny na těsto, kromě dvou lžic oleje. Vše promíchejte a za pomoci háku hněťte při nižších otáčkách asi 10 minut, než bude těsto krásně hladké. Pokud jste zvolili ruční hnětení, zabere to asi 15-20 minut.
02.
Hotové těsto zaprašte trochou mouky a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.
03.
Mezitím si vyložte plech pečicím papírem, který lehce potřete olejem. Po vykynutí na něj přeneste těsto, potřete zbylým olejem a prsty ho mačkáním roztáhněte do obdélníku. Nelekejte se, když se tvoří bublinky, ty dělají focacciu právě tak nadýchanou. Nyní se můžete pustit do zdobení dle vlastní fantazie, zeleninu a bylinky do těsta mírně zamačkávejte. Poté přikryjte plech utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout.
04.
Vykynuté pečivo na plechu přeneste do trouby předehřáté na 230 °C a pečte asi 10-15 minut, až focaccia zezlátne a zelenina mírně zavadne.