Článek
Postup
01.
Suroviny na základní pomazánku rozmíchejte v misce dohladka. A je to! Majonéza zjemní a zakulatí chuť pomazánkového másla a hořčice dodá trochu pikantnosti. Tenhle základ pak můžete ochutit podle toho, co máte rádi, nebo čím chcete chlebíčky obložit. Video: Jak na domácí majonézu?
02.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA: Do základu přidejte špetku bílého pepře a najemno nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Pro ještě větší říz můžete plnotučnou hořčici vyměnit za dijonskou, dávkujte ji ale s citem.
Tipy na oblohu: Rostbíf + kyselé okurky (nebo kapary); uzený losos + kopr + okurka; pečená červená řepa + ořechy + rukola
03.
PIKANTNÍ PAPRIKOVÁ (ZELENINOVÁ) POMAZÁNKA: Přidejte ajvar, podle chuti i ostřejší (nebo špetku chilli), a dobře rozmíchejte.
Tipy na oblohu: Ostřejší klobása; výraznější suchý salám; drobnější masové kuličky; nakládaná pečená paprika + piniová semínka (nebo i křupavá pečená cizrna).
04.
BYLINKOVÁ POMAZÁNKA: Do základu přidejte špetku bílého pepře, najemno nasekanou pažitku a špetku nastrouhané citronové kůry.
Tipy na oblohu: Křepelčí vajíčko + kyselé okurky; vajíčko + sýr + kapary; dušená šunka + kyselé okurky; vajíčko + grilovaná slanina, osušená a rozlámaná na kousky
05.
SARDELOVÁ POMAZÁNKA: Do základu vmíchejte sardelovou pastu podle chuti.
Tipy na oblohu: Uzená ryba + kopr; ančovička + najemno nasekaná šalotka; vejce + bylinky; studené plátky pečeného masa + nakládaná cibule
Nejen pomazánky! RECEPTY Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA: Závin jen ze 2 surovin | Kuře s omáčkou z pomazánkového másla | Těsto na slaný i sladký štrúdl | Slaný nepečený dort | Piškotová roláda s krémem | Ořechové řezy s krémem | Domácí lemon cake