Článek
Díky pečení mrkev nejen změkne, ale navíc získá příjemnou karamelovou chuť, takže osloví i ty, kdo syrovou zeleninu příliš nevyhledávají. Pečený česnek je sladký, jemně voňavý a nepálí. V kombinaci s nadýchaným krémovým sýrem a dalšími ingrediencemi je to prostě něco! Použít lze i jiný pomazánkový základ, který máte rádi, třeba pomazánkové máslo, tvaroh, sýr cottage či ricottu. Nemáte-li v oblibě kari či římský kmín, můžete dát špetku chilli či mletý pepř, skvělá je i troška čerstvé citronové kůry.
Pomazánka z pečené mrkve
Ingredience na 4 porce
- 3 větší mrkve
- 100 g krémového sýra
- 3 stroužky česneku
- šťáva z půlky citronu
- olivový olej, kari, mletý římský kmín, sůl
- slunečnicová nebo dýňová semínka k podávání
Postup
01.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do pekáčku či zapékací misky, k mrkvi přidejte česnek ve slupce, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut, dokud mrkev úplně nezměkne.
02.
Zchladlý pečený česnek vyloupejte a společně s mrkví a krémovým sýrem rozmixujte dohladka. Na ochucení použijte citronovou šťávu, půl lžičky kari, špetku římského kmínu a podle chuti případně dosolte.
Tip: Pomazánku namažte nejlépe na domácí pečivo a podávejte sypané nasucho opraženými semínky.
>>>Zkuste také recept na pomazánku z pečené zeleniny s ricottou.