Hlavní obsah

Rychlá večeře: Zimní pomazánka z pečené mrkve je jednoduchá a skvělá!

Foto: autorka

Foto: autorka

Jednoduchá a výborná pomazánka z pečené mrkve zachutná i těm strávníkům, kteří syrovou zeleninu moc nemusejí. Pošmákne si na ní rodina třeba k večeři, ale báječně se hodí i na slavnostnější jednohubky pro návštěvu.

Článek

Díky pečení mrkev nejen změkne, ale navíc získá příjemnou karamelovou chuť, takže osloví i ty, kdo syrovou zeleninu příliš nevyhledávají. Pečený česnek je sladký, jemně voňavý a nepálí. V kombinaci s nadýchaným krémovým sýrem a dalšími ingrediencemi je to prostě něco! Použít lze i jiný pomazánkový základ, který máte rádi, třeba pomazánkové máslo, tvaroh, sýr cottage či ricottu. Nemáte-li v oblibě kari či římský kmín, můžete dát špetku chilli či mletý pepř, skvělá je i troška čerstvé citronové kůry.

Pomazánka z pečené mrkve

Ingredience na 4 porce

  • 3 větší mrkve
  • 100 g krémového sýra
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • olivový olej, kari, mletý římský kmín, sůl
  • slunečnicová nebo dýňová semínka k podávání

Postup

01.

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do pekáčku či zapékací misky, k mrkvi přidejte česnek ve slupce, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut, dokud mrkev úplně nezměkne.

02.

Zchladlý pečený česnek vyloupejte a společně s mrkví a krémovým sýrem rozmixujte dohladka. Na ochucení použijte citronovou šťávu, půl lžičky kari, špetku římského kmínu a podle chuti případně dosolte.

Tip: Pomazánku namažte nejlépe na domácí pečivo a podávejte sypané nasucho opraženými semínky.

Načítám