Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte ho chvíli povolit. Ze sardinek slijte olej a celé (i s drobnými kůstkami) je přidejte k máslu.
Tip: Na rybičkovou pomazánku existují spousty receptů: do mnohých se přidává vajíčko nebo krémový sýr. Mám nejraději výraznou chuť té nejjednodušší – pouze s máslem. Kdyby ale pro vás byla chuť příliš silná, můžete přidat i lžíci nebo dvě dobrého žervé.
02.
Až máslo povolí, přidejte sůl, špetku pepře, hořčici a citronovou šťávu a vidličkou všechny suroviny pořádně zpracujte na hladkou homogenní hmotu. Rozmačkejte přitom všechny drobné kosti, až se úplně ztratí, a i máslo se dokonale spojí s pomazánkou.
03.
Cibuli (můžete použít jemnější šalotku) a kyselé okurky nakrájejte na opravdu drobné kostičky a vmíchejte je do utřené pomazánky. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť ještě špetkou pepře a citronové šťávy. Nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte s dobrým chlebem. Před servírováním nechte chvíli povolit v pokojové teplotě.
Tip: Na stůl připravte nadrobno nakrájenou cibuli, kostičky okurky, nasekané zelené natě a pro ty, kdo si neumějí rybičkovou pomazánku představit bez vajec, přidejte i ta, ať si každý doladí krajíc podle své chuti.
Domácí pomazánky na dobrém chlebu patří mezi nejrychlejší večeře. Když přidáte trochu zeleniny, budou jásat i odborníci na výživu. Podívejte se na naše nejlepší recepty na pomazánky.