Hlavní obsah
3,0
(9)
Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zdravá pórková pomazánka patří mezi klasické recepty a možná vás přenese zpátky do dětství. Anebo ji neznáte – a to je škoda. Je to výborná pomazánka, která se uplatní jako rychlá večeře či svačina. Vyzkoušejte tuhle svěží moderní verzi – je v ní nejen zelenina, ale také bílkoviny a nepotřebujete přitom ani kapku majonézy.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 200 g smetanového sýra
  • 150 g jemného tvarohu
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 1 ks pórku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Chcete z jemné pórkové pomazánky udělat pokrm, který má pořádnou sílu? Prolisujte do ní 1-2 stroužky česneku.

Postup

01.

Pórek důkladně omyjte a jeho bílou část nakrájejte na velmi tenké proužky. Jestli chcete mírně zjemnit jeho chuť, můžete ho krátce spařit vroucí vodou a následně zchladit ve studené vodě. Tím zůstane svěží a jemný zároveň.

Tip: Zelenou část pórku použijete na ozdobu a hodí se i do pórkové polévky nebo pod maso.

02.

V míse smíchejte smetanový sýr, tvaroh a zakysanou smetanu. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, hořčici a citronovou šťávu. Vše důkladně promíchejte. Do směsi vmíchejte nakrájený pórek a podle chuti osolte a opepřete. Pomazánku nechte chvíli rozležet v lednici.

03.

Pomazánku podávejte třeba na krajíčcích tmavé domácí bagety a chlebíčky ozdobte jemnými kolečky zelené části z pórku.

Tip: Pomazánka chutná skvěle i jako dip k čerstvé zelenině.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie4 283,82 kJ
Bílkoviny73,82 g
Tuky61,38 g
Sacharidy45,08 g
Sůl7,72 g
SAFA40,06 g
Vláknina7,86 g
Cukry27,55 g

Načítám