Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Na krásně nadýchaném, jemném a lehkém hummusu není nic složitého, a jakmile vyzkoušíte tento domácí recept, už vám bude chutnat jen málokterý kupovaný. O kvalitě jeho složení ani nemluvě!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Hummus
  • 250 g cizrny
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g pasty tahini
  • 1/2 ks citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 200 ml studené vody
K podávání
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička sezamu
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 hrst jedlých květů
Článek

Postup

01.

Den předem namočte cizrnu a nechte ji nabobtnat. Rychleji se díky tomu uvaří a bude lépe stravitelná. Druhý den ji propláchněte a v nové vodě s jedlou sodou uvařte doměkka. Díky sodě to bude trvat jen asi 40 až 60 minut. Děrovanou lžící na začátku varu seberte pěnu, která se utvoří na povrchu.

02.

Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout. Pak ji dejte do mixéru, přidejte sezamovou pastu tahini (můžete i více než 100 gramů), šťávu z poloviny citronu, plátky česneku, římský kmín a sůl.

Tip: Římský kmín v žádném případě nenahrazujte naším klasickým kmínem. Než ten, raději nedávejte žádný!

03.

Začněte mixovat a tenkým pramínkem přilévejte ledovou vodu. Vody přidejte tolik, až bude konzistence pěkně krémová. Čas od času seškrábněte hmotu ze stěn mixéru, až vznikne perfektně hladká pasta. Ochutnejte ji a případně přidejte šťávu z druhé poloviny citronu, další česnek či sůl.

Tip: Několik kuliček uvařené cizrny si schovejte na ozdobu.

Foto: Kateřina Harudová

Na rozdíl od mnoha kupovaných hummusů obsahuje domácí cizrnová pasta jen samé zdravé ingredienceFoto: Kateřina Harudová

04.

Hummus rozetřete na talíř, hojně zakapejte dobrým olivovým olejem a podle chuti posypejte sezamem, chilli vločkami, jedlými květy nebo třeba kořením zátar. Podávejte s domácím pita chlebem nebo s čerstvou či pečenou zeleninou.

Načítám