Článek
Fazolovou pomazánku s intenzivní chutí a vůní můžete doladit podle svých preferencí. Jemnější chuti docílíte vynecháním římského kmínu a uzené papriky. Můžete je ale nahradit bylinkami – bazalkou, oreganem – a nejlépe v čerstvé formě. Nebojte se také vyměnit hlavní surovinu za jiný druh luštěnin: cizrnu, mungo fazolky nebo bílé fazole, hrách apod.
Postup
01.
Papriku položte na plech na kousek pečicího papíru a pečte v troubě při 200 °C asi 30 minut. Za tu dobu se udělají na paprice velké tmavé puchýře. Po upečení ji opatrně přendejte do misky, zakryjte fólií a nechte zchladnout. Po vychladnutí papriku oloupejte a zbavte semeníků. Otřete ji papírovou utěrkou a přendejte do food procesoru.
Tip: Můžete použít i nakládanou pečenou papriku.
02.
Plechovku fazolí vyklopte do cedníku a propláchněte. Pořádně fazolemi zatřeste, abyste je zbavili co nejvíce vody. Fazole přidejte do food procesoru k paprice. Přidejte také rajčata, česnek nakrájený nadrobno a všechny ostatní ingredience. Dokonale promixujte.
03.
Hotovou pomazánku skladujte v lednici maximálně dva tři dny. Skvěle chutná s čerstvým domácím pečivem.
Máte plechovku červených fazolí? Můžete z nich upéct fazolové brownies nebo sladké fazolové muffiny bez mouky.