Článek
Proč se s ním šlehat, když přece stačí potřít chléb máslem a pokapat medem? Jenže našlehané medové máslo chutná trochu jinak: je krásně krémové a naprosto neodolatelné. Vděčí za to špetce soli, která podtrhne sladkou chuť (stejně jako u slaného karamelu), své udělá také trocha skořice a jeho konzistence je tak lákavá, že vás nutí jíst ho po lžičkách. Za pět minut máte hotovo a využijete ho nejenom jako pomazánku na pečivo, ale i jako sladkou tečku na různé snídaňové kaše, lívance či palačinky nebo vafle.
Postup
01.
Máslo nechte povolit při pokojové teplotě. Změkne rychleji, když ho předem nakrájíte na menší kostičky.
02.
K máslu přidejte větší špetku soli a skořici a ručním mixérem ho mixujte tak dlouho, až bude nadýchané a krémové. Poté po lžících zašlehejte i med a máte hotovo. Po třetí lžíci medu začněte ochutnávat: čtyři lžíce jsou ideální pro mě, vám možná postačí tři, nebo si jich naopak dáte pět, řiďte se svou chutí.
Tip: Místo skořice můžete zvolit i perníkové koření nebo špetku hřebíčku či kardamomu. S medem chutnají také skvěle. Jak namíchat perníkové koření?
03.
Medové máslo ochutí také pečenou či krátce dušenou zeleninu (nejlepší je s mrkví, dýní a řepou). Tenkou vrstvu můžete namazat pod plátek dobré šunky, přidejte ho do domácího popcornu nebo k pečeným jablkům. Uchovávejte ho v dobře uzavřené nádobě (jinak máslo nachytá všechny další vůně) v lednici a před použitím nechte chvíli povolit.
Víte, že si můžete celkem snadno připravit i úplně čerstvé domácí máslo? Postačí vám výkonný mixér a tučná smetana.