Článek
Na tofu se mnozí ještě stále dívají s nedůvěrou a popravdě, když si kousek jen tak vložíte do úst, chuť vás nijak neohromí. Uzené tofu chutná o poznání lépe, a pokud ho dobře okořeníte a opečete na pánvi, nebudete mu mít co vytknout. Veganské ďábelské tousty jsou skvělý způsob, jak s ním v kuchyni začít.
Postup
01.
Cibuli a papriku nakrájejte na malé kostičky, mrkev, celer (použijte přibližně tolik celeru, kolik máte mrkve) a uzené tofu nastrouhejte na jemném struhadle a chilli papričky nasekejte nadrobno.
Tip: Množství chilli upravte podle své chuti, případně použijte sušené chilli vločky.
02.
Ve vyšší pánvi rozehřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opékejte, až začne lehce zlátnout. Poté vsypejte kořenovou zeleninu a kostičky papriky a také je krátce opečte, postačí 3–4 minuty.
Tip: Až začnou dozrávat cukety, můžete kousek nastrouhat ke směsi kořenové zeleniny.
03.
Do pánve vsypejte tofu a promíchejte se zeleninou. Tofu pustí trochu vody, za stálého míchání ji nechte odvařit. Do pánve teď přidejte prolisovaný česnek a chilli a krátce je promíchejte v horkém tuku. Na jednu stranu pánve dejte rajčatový protlak a ajvar, na druhou stranu přidejte uzenou papriku a svižně je v pánvi promíchejte. Podlijte trochou vody (postačí asi 1 dl), přidejte ještě ocet a worcesterskou omáčku, dosolte a krátce poduste, až směs lehce zhoustne.
Tip: Pro výraznější česnekovou chuť můžete přidat ke konci dušení ještě jeden prolisovaný stroužek. Jak ovlivnit chuť a ostrost česneku v jídle?
04.
Máte rádi rustikálnější pomazánky s kousky zeleniny? Pak můžete pomazánku servírovat rovnou, pro hladší verzi ji krátce rozmixujte. Podávejte s opečeným chlebem a je na vás, jestli zvolíte klasické topinky na sádle (v té chvíli recept přestane být veganský), na oleji, nebo dietnější chléb opečený nasucho.
Masu se nevyhýbáte? Zkuste i recept na domácí ďábelské toasty z mletého masa.