Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vafle nasladko zná každý, ale co takhle ochutnat syté polentové vafličky se sázeným vejcem a pořádnou dávkou sýra a slaniny? To už je pochoutka hodná gurmánů.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1,75 hrnku celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku polenty
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka pepře
  • 1,5 hrnku mléka
  • 3/4 hrnku řeckého jogurtu
  • 2 ks bílku
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 hrnek strouhaného sýru
  • 2 lžíce pažitky
K podávání
  • 6 lžic domácí majonézy
  • 6 ks vejce
  • 15 plátků anglické slaniny
  • 1 balení polníčku
Článek

Nevíte, jak na domácí majonézu? Podívejte se na tradiční i moderní recept >>>. Majolku také můžete nahradit snadnou holandskou omáčkou, i tu zvládnete raz dva>>>.

Postup

01.

Ve velké míse promíchejte mouku, polentu, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a pepř. Ve druhé míse prošlehejte mléko, jogurt a bílky dohladka.

02.

Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí, propracujte a přidejte rozpuštěné máslo, nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku.

03.

Těsto nechte chvíli odpočinout. Mezitím si opečte na suché pánvi slaninu a připravte si vejce. Do vaflí se nejlépe hodí míchaná, klasické volské oko nebo zastřené (ve videu uvidíte, jak na něj).

04.

Rozehřátý vaflovač vyložte pečicím papírem nebo jemně potřete tukem. Vafle připravujte postupně, každá trvá asi 4–5 minut, a hotové je servírujte s majonézou, slaninou, vejcem a polníčkem jako sendvič.

Tip: Vegetariánům místo slaniny přidejte třeba plátek sýra.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie17 232,23 kJ
Bílkoviny176,27 g
Tuky258,54 g
Sacharidy267,28 g
Sůl16,29 g
SAFA97,96 g
Vláknina24,94 g
Cukry39,31 g

Načítám