Článek
Postup
01.
Papriky omyjte a v celku asi 30 minut na 200 stupňů pečte v troubě na plechu, až jim slupka ztmavne a zkrabatí se. Ihned je vložte do uzavíratelné nádoby nebo do mikrotenového sáčku a nechte 20 minut zapařit.
02.
Poté papriky oloupejte a odstraňte z nich zrníčka. Dno vyčištěné skleničky vyložte plátky česneku, na něj navrstvěte proužky papriky a zalijte olejem zahřátým na 90 stupňů.
03.
V lednici vydrží takto naložené papriky až tři měsíce, v mrazáku pak rok. Ochucený olej pak použijte do salátu nebo na potření domácí pizzy.
Tip: Příště zkuste do oleje přidat chilli nebo bylinky. Naložené papriky jsou výborné do kuskusu, sendvičů a těstovin nebo na středomořské jednohubky: opečené plátky pečiva potřete krémovým sýrem, poklaďte kousky paprik, pokapejte balzamikovým octem a posypejte čerstvě mletým pepřem.