Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Errorcz, Shutterstock.com

Foto: Errorcz, Shutterstock.com

Z pečených paprik snadno vyrobíte univerzální pochoutku, která by se dala nazvat instantním létem ve skleničce: nasládlé pečené papriky naložené v česnekovém olivovém oleji. A jestli nemáte rádi česnek, dejte místo něj třeba chilli nebo pár snítek oblíbených bylinek.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Papriky omyjte a v celku asi 30 minut na 200 stupňů pečte v troubě na plechu, až jim slupka ztmavne a zkrabatí se. Ihned je vložte do uzavíratelné nádoby nebo do mikrotenového sáčku a nechte 20 minut zapařit.

02.

Poté papriky oloupejte a odstraňte z nich zrníčka. Dno vyčištěné skleničky vyložte plátky česneku, na něj navrstvěte proužky papriky a zalijte olejem zahřátým na 90 stupňů.

03.

V lednici vydrží takto naložené papriky až tři měsíce, v mrazáku pak rok. Ochucený olej pak použijte do salátu nebo na potření domácí pizzy.

Tip: Příště zkuste do oleje přidat chilli nebo bylinky. Naložené papriky jsou výborné do kuskusu, sendvičů a těstovin nebo na středomořské jednohubky: opečené plátky pečiva potřete krémovým sýrem, poklaďte kousky paprik, pokapejte balzamikovým octem a posypejte čerstvě mletým pepřem.

Energetická hodnota celkem - 1 skleničku
Energie2 216,05 kJ
Bílkoviny6,82 g
Tuky42,4 g
Sacharidy33,35 g
Sůl0,07 g
SAFA6,46 g
Vláknina9,44 g
Cukry17,49 g

Načítám