Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do mističky. Zalijte vlažnou vodou, přidejte cukr a promíchejte. Nechte 15 až 20 minut stát na teplém místě. Droždí se aktivuje a voda začne perlit.
02.
Ve větší míse promíchejte hladkou mouku se solí. Přilijte vodu s kváskem a olej a zpracujte řidší těsto. Nechte pod utěrkou kynout hodinu a půl.
03.
Troubu rozpalte na 250 °C. Plech vyložte pečicím papírem a důkladně potřete asi 2 lžícemi olivového oleje.
04.
Vykynuté těsto jen krátce promíchejte a rovnou překlopte na připravený papír na plechu. Na dlaně si nalijte trochu oleje a začněte těsto rukama roztahovat do stran do pravidelného tvaru. Pak nechte 15 minut odpočívat.
05.
Zatímco těsto na plechu odpočívá, nakrájejte cibuli a rajčata na velice tenké plátky.
Tip: Nemáte rajčátka? Moc dobrá je i focaccia s olivami.
06.
Po 15 minutách těsto ještě párkrát poklepejte prsty a rozprostřete na něj rajčata, cibuli a lístky rozmarýnu. Lehce posypejte solí a vložte do rozpálené trouby. Teplotu ihned stáhněte na 220 °C a pečte asi 25 minut dozlatova. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Inspirujte se i dalšími skvělými recepty italské kuchyně. Ochutnejte například jednoduché těstoviny s pečenými rajčaty, skvělá je i kuřecí piccata s citronovou omáčkou a vynikající je i italský telecí guláš na víně.