Článek
Zní vám pojem louhování víc jako alchymie než kuchařský postup? Pravda je oboje. Louh (hydroxid sodný) v klasických potravinách nekoupíte, ale jeho využití v pekařském řemesle má už mnohaletou tradici. V sousedním Německu se do roztoku z louhu a vody namáčí pečivo, jako jsou preclíky nebo bagety, a díky této koupeli pak získává správnou křupavost a karamelovou barvu kůrky. Už jste dostali chuť na křupnutí? Zkuste recept z pořadu Peče celá země a zajisté se při pletení preclíků nepopletete.
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.
Postup
01.
Med a droždí společně utřete do kašičky, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Mouku prosejte do mísy společně se solí, přidejte vodu s droždím a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 6 stejných kousků, z každého vytvarujte bochánek a nechte pod utěrkou 15 až 20 minut lehce nakynout.
Jak se dělá kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
02.
Z vykynutých bochánků vytvářejte různé tvary:
Preclíky: Ze dvou kousků vyválejte prameny o délce 60 cm se ztenčenými konci a zapleťte do preclíků. Jak upéct preclík, najdete zde.
Srdce: Dva kousky těsta vyválejte do pramenů o délce 60 cm, ztenčete konce a středy a zapleťte do srdce.
Bagely: Dva kousky vyválejte do silnějších pramenů o délce 30 cm, jeden konec zmáčkněte a spojte s druhým do kruhu.
Všechny kousky pak dejte krátce na 10 až 15 minut zchladit do mrazáku.
03.
Mezitím si připravte louhovou lázeň. Do misky nalijte nejdřív půl litru vody, pak přidejte 20 g louhu (hydroxid sodný) a kovovou lžící promíchejte. S pomocí rukavic v lázni postupně louhujte zchlazené kousky, každý asi 30 vteřin. Vylouhované pečivo rozložte na plech vyložený papírem na pečení, nařízněte a posypejte hrubozrnnou solí. V troubě vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) pečte asi 12 až 15 minut.