Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte a nechte zchladnout.
02.
Goudu nakrájejte na hranolky přibližně 1 × 1 cm a dlouhé asi 5 cm, parmazán nastrouhejte najemno. Oddělte žloutky od bílků.
Tip: Na toto množství těsta budete potřebovat asi 12–13 kousků sýra.
03.
Téměř vychladlé brambory rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Přidejte k nim žloutky, parmazán, špetku muškátového oříšku a soli a vypracujte hladké a soudržné těsto. Pokud bude příliš vlhké, přidejte ještě lžíci nebo dvě strouhanky.
04.
Navlhčete si ruce a z bramborového těsta odebírejte lžící kousky velké asi jako pingpongový míček. Roztlačte je v dlaních na placičku, doprostřed vložte kousek sýra, okraje spojte a tvarujte podélné krokety, až spotřebujete všechen sýr a těsto.
Tip: Místo podlouhlých kroket můžete tvořit úhledné kuličky (sýr nakrájejte na kostičky cca 1,5 × 1,5 cm).
05.
Do misky rozklepněte vejce na obalování, přidejte mléko a trochu soli a metličkou je dobře rozšlehejte, na jiný talířek nasypejte strouhanku. Připravené krokety obalte nejdřív ve vajíčku a poté ve strouhance.
Tip: Krokety nechte před smažením vychladit asi 20–30 minut v lednici, budete mít jistotu, že si udrží hezký tvar.
06.
V hlubší pánvi dobře rozpalte vyšší vrstvu oleje (stupeň 8 z 10) a krokety usmažte ze všech stran do zlaté barvy. Odkládejte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk. Nejlepší jsou ještě horké.
Tip: Když si chcete opravdu zahřešit, krokety podávejte s miskou domácí tatarky. Skvělé (a o trochu zdravější) jsou ale i místo nivy na lůžku ze zeleného salátu s červenou řepou.