Článek
Klasické bagety znáte všichni. Krásně křupou, můžete je plnit, podávat s pomazánkou i k salátu. Tyhle bylinkové mají tu výhodu, že přinášejí chuť navíc. Díky bylinkám jsou krásně provoněné, chutnají tedy i samotné. Můžete je nakrájet na kousky a podávat jako chuťovku k vínu nebo si je dát jako malou svačinku. Na přípravu můžete použít klasické bazalkové pesto nebo si vyladit vlastní bylinkovou směs. Bagety chutnají skvěle i ze špaldové mouky.
Postup
01.
Polovinu vody smíchejte s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a hladké mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím do mísy prosejte zbylou mouku a promíchejte se solí. Přidejte kvásek, zbylou vodu a vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta.
03.
Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho hodinku kynout.
04.
Mezitím připravte bylinkovou směs. Můžete použít mix bylinek, jako je tymián, rozmarýn, petrželka, bazalka, nebo jiné podle chuti. Rozmixujte je s máslem, česnekem a olejem. Poté směs osolte a opepřete.
05.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na placku a potřete bylinkovou směsí. Zatočte a vytvarujte bagety. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
06.
Bagety navrchu na několika místech nařízněte, potřete mlékem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte je asi 20 minut dozlatova.
Užijte si vůni a chuť domácího pečiva. Zkuste tvarohové bagetky, co voní po pizze, nebo jednoduché bulky jen ze tří surovin.