Hlavní obsah
3,6
(16)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Domácí pečivo je pokaždé zárukou jistoty. Připravte si nadýchané a křupavé bagety provoněné bylinkami. Chutnají i s obyčejným máslem.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 bagety
Na těsto
  • 650 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml mléka
Na dohotovení
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 lžíce bylinek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Klasické bagety znáte všichni. Krásně křupou, můžete je plnit, podávat s pomazánkou i k salátu. Tyhle bylinkové mají tu výhodu, že přinášejí chuť navíc. Díky bylinkám jsou krásně provoněné, chutnají tedy i samotné. Můžete je nakrájet na kousky a podávat jako chuťovku k vínu nebo si je dát jako malou svačinku. Na přípravu můžete použít klasické bazalkové pesto nebo si vyladit vlastní bylinkovou směs. Bagety chutnají skvěle i ze špaldové mouky.

Postup

01.

Polovinu vody smíchejte s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a hladké mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím do mísy prosejte zbylou mouku a promíchejte se solí. Přidejte kvásek, zbylou vodu a vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta.

03.

Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho hodinku kynout.

04.

Mezitím připravte bylinkovou směs. Můžete použít mix bylinek, jako je tymián, rozmarýn, petrželka, bazalka, nebo jiné podle chuti. Rozmixujte je s máslem, česnekem a olejem. Poté směs osolte a opepřete.

05.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na placku a potřete bylinkovou směsí. Zatočte a vytvarujte bagety. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.

06.

Bagety navrchu na několika místech nařízněte, potřete mlékem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte je asi 20 minut dozlatova.

Užijte si vůni a chuť domácího pečiva. Zkuste tvarohové bagetky, co voní po pizze, nebo jednoduché bulky jen ze tří surovin.

Načítám