Článek
Na koláč můžete použít jak čerstvé lesní houby, tak i žampiony. Pokud chcete docílit výraznější chuti náplně, přidejte k houbám na pánvi trochu drceného římského kmínu a místo tymiánu do ricotty přidejte pár lístků rozmarýnu. Těsto lze také rozdělit na 6 částí a připravit výborné houbové tartaletky.
Postup
01.
Do mísy nasypejte mouku a promíchejte se solí. Přidejte pokrájené změklé máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodinky do lednice.
02.
Mezitím připravte náplň. Ricottu prošlehejte s vejcem, osolte ji a vmíchejte lístky tymiánu. Houby pokrájejte na plátky, šalotku nakrájejte najemno a sušená rajčata na proužky. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku a houby. Když jsou houby opečené dozlatova, vmíchejte sušená rajčata a vše podle chuti osolte.
Tip: Na pánev můžete přidat i kousky slaniny nebo pikantní klobásku.
03.
Odleželé těsto vyndejte z lednice. Vyválejte ho na plát, který bude o něco větší než forma. Formu vyložte pečicím papírem a těsto na ni přeneste. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte nebo zahněťte dovnitř.
Tip: Když místo soli přidáte do těsta 70 g cukru, můžete ho připravit se sladkou náplní.
04.
Připravenou ricottovou směs naneste na těsto a uhlaďte. Navrch přidejte vychladlou houbovou směs. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleninovým salátem podle chuti.
Máte rádi tradiční české suroviny a jídla? Vyzkoušejte bramborové placky plněné houbami.