Článek
Tohle je univerzální těsto, které můžete používat na spoustu variant závinů. Hodí se jak na slané, tak sladké. Na slanou variantu ho můžete připravit s náplní z mletého masa, houbami, šunkou, sýrem a podobně. Sladký bude chutnat skvěle klasicky s jablky nebo jiným ovocem, podle chuti a sezony. Do těsta můžete použít místo másla Heru a místo zakysané smetany jogurt.
Postup
01.
Nejdřív si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku, vmíchejte sůl, přidejte na kousky nakrájené máslo a zakysanou smetanu. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na chvilku do lednice.
02.
Poté si připravte náplň. Lučinu prošlehejte s vejcem a poté ji osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat i nasekané čerstvé bylinky.
03.
Hrášek vyloupejte, karotku oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Jarní cibulky očistěte a bílé části nakrájejte také na kolečka.
04.
V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte do něj cibulky, hrášek a karotku. Vše opékejte asi 3 minuty. Přidejte kmín, nechte ho rozvonět a směs stáhněte z ohně. Jemně ji osolte, opepřete a nechte vychladnout.
05.
Vychladlé těsto vyválejte do tvaru obdélníku o velikosti asi 30 × 40 cm. Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Naneste na něj Lučinu tak, aby okraje zůstaly volné.
06.
Na Lučinu rozprostřete vychladlou zeleninovou směs. Poté závin opatrně zatočte. Okraje pevně přimáčkněte, aby se při pečení neuvolnila náplň.
07.
Nakonec závin potřete rozšlehaným vejcem. Posypte semínky a vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečte 20 až 25 minut.
Tip:
Pokud chcete mít jistotu, že vám závin nepraskne a náplň nikde neunikne, pečte ho v chlebíčkové formě.
Vyzkoušejte i sladkou variantu závinu v podobě kynutého s kakaovou náplní nebo dokonalou kombinaci rebarbory a kokosu v listovém těstě.