Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Říká se o nás, že jsme národ milovníků knedlíků, a tak se velmi často stane, že nám občas v lednici nějaký ten okoralý plátek zbude. Klasika, jak ho zužitkovat, je knedlík s vajíčkem, ale i ten se dá vylepšit! Zkuste ho pečený v troubě se slaninou a špenátem.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g houskového knedlíku
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g listového špenátu
  • 4 ks vejce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce másla na vymazání
Článek

Kromě receptu vám dáme ještě jeden typ na vylepšení. Zbyl vám doma kus sýra nebo prostě jen milujete pokrmy zapečené se sýrem? Neváhejte ho nastrouhaný přidat ke knedlíkům. Skvěle se hodí eidam, niva nebo parmazán.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a zapékací misku vymažte máslem. Slaninu opečte na rozehřáté pánvi, dokud nebude křupavá, poté ji vyjměte a na výpeku krátce osmahněte nakrájenou jarní cibulku a přidejte čerstvý špenát, který nechte jen zavadnout. Pánev odstavte z ohně.

02.

Knedlíky vysypte na dno vymazané zapékací misky. Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete a přelijte směsí připravené knedlíky. Přidejte slaninu se špenátem a vše promíchejte.

03.

Zapečte v troubě po dobu 20–25 minut, dokud vejce nezpevní a povrch nebude zlatavě křupavý. Hotový gratin ozdobte čerstvou bylinkou, třeba petrželkou, a podávejte se zeleninou.

Chcete přece jen klasiku - knedlík s vajíčkem pěkně z pánve? Zkuste ho i tak vyšperkovat podle našeho receptu.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie8 399,12 kJ
Bílkoviny87,63 g
Tuky94,15 g
Sacharidy195,23 g
Sůl15,19 g
SAFA41,45 g
Vláknina12,49 g
Cukry19,97 g

Načítám