Článek
Domácí naan z jednoduchého jogurtového těsta máte hotový dřív, než byste si ho objednali z menu v indické restauraci. A když těsto ochutíte pestem z medvědího česneku, je naprosto perfektní. Pro extra vláčné (a extra česnekové) placky je po upečení ještě potřete máslem rozpuštěným s dalším pestem. Video: Jak se dělá pesto z medvědího česneku?
Postup
01.
Po okraj plný hrnek mouky propracujte v mixéru, robotu nebo rukama s řeckým (10%) či smetanovým jogurtem, kypřicím práškem, solí a 2 polévkovými lžícemi pesta z medvědího česneku na hladké těsto. Čím déle budete těsto propracovávat, tím lépe z něj půjdou placky tvořit. Kdyby se stále hodně lepilo, přidejte mouku. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici půl hodiny odpočinout.
02.
Těsto rozdělte na 3 díly, velkou pánev nasucho hodně rozehřejte a z těsta vyválejte na pomoučené ploše tři tenké placky. Pečte je zprudka nasucho z obou stran do momentu, kdy se začnou nafukovat a objeví se na nich tmavé puchýřky: trvá to zhruba dvě minuty, z druhé strany méně. Hotovo!
Tip: Domácí naan servírujte jako přílohu k indickým jídlům typu kari nebo na způsob wrapu, jak vidíte na úvodní fotografii.
03.
Jak na náplň wrapu v indickém stylu? Kuřecí nebo krůtí prsa pokrájejte na kostky a přes noc (nebo alespoň na hodinu) je naložte do jogurtu ochuceného kořením tandoori masala, trochou soli a citronovou šťávou: díky tomu maso hezky zkřehne. Zprudka ho pak orestujte na troše ghí a podávejte v plackách spolu s jogurtem ochuceným kari kořením a dalším citronem (skvělé je přidat i prolisovaný česnek) a čerstvou či pečenou zeleninou.
Jak ještě využít pesto z medvědího česneku? Rychlá chlebová polévka s pestem z medvědího česneku | Kuřecí harmoniky se sýrem