Hlavní obsah
3,6
(7)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Máte rádi slané koláče, ale neradi vyrábíte křehké, nebo dokonce kynuté těsto? Vyzkoušejte jednoduchý recept z litého kefírového těsta, které zvládne opravdu každý. Koláč svým vrstvením tak trochu připomíná burger, jen místo housky je vláčné těsto z celozrnné mouky.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
Na slaný koláč
  • 500 g kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce sezamu
Článek

Postup

01.

Připravte kefírové těsto. Do misky dejte kefír, vejce, špetku soli, zamíchejte a poté přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.

02.

Mleté maso ochuťte česnekem, solí a pepřem a opečte na pánvi společně s nakrájenou cibulí. Nakonec do masové směsi rozmělněte v prstech majoránku – přidejte ji až do orestované směsi, aby nezhořkla.

03.

Do formy vyložené pečicím papírem vlijte polovinu kefírového těsta, poté přidejte veškerou masovou směs a zalijte zbytkem těsta. Tímto vrstvením docílíte podobného efektu jako u burgeru, kdy místo housky je kefírové těsto.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Lité kefírové těsto je úplně jednoduché a můžete ho použít i pro jiné náplně.Foto: Viktorie Hrazdílková

04.

Vrchní vrstvu můžete posypat sezamem. Koláč vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout a krájejte na porce.

Načítám