Článek
Doba letních grilovaček už přichází, a pokud chcete překvapit rodinu a přátele domácím chlebem, vyzkoušejte tento poměrně snadný recept bez kvásku. Nejenže se vám to finančně vyplatí, ale hlavně: každý od vás bude chtít recept! Napoprvé doporučuji držet se tohoto základního receptu, ale příště můžete zkusit experimentovat a část hladké mouky nahradit třeba celozrnnou nebo do těsta přidat například olivy či sušená rajčata.
Postup
01.
Ve větší misce smíchejte sypké suroviny – mouku, sušené droždí a sůl. Následně přidejte vlažnou vodu (nesmí být příliš teplá, stačí 30 °C, musíte být schopni v ní udržet prst) a zadělejte těsto.
02.
Těsto přikryjte a nechejte hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta pak vytvarujte navlhčenou rukou bochník, přikryjte ho a nechte ještě 30 minut dokynout.
03.
Vykynutý chléb dejte péct do trouby předem vyhřáté na 220 °C a pečte bez otvírání 30 minut. Doporučuji troubu vyhřát na maximum a po vložení chleba teplotu stáhnout na 220 °C. Hotový bochník nechejte vychladnout a teprve poté krájejte.
Tip: Během pečení chleba nepřikrývejte, ale můžete do trouby vložit plech s vodou, podpoříte tak vláčnost.