Článek
Největším kouzlem tohoto chlebíčku je jeho univerzálnost. Nemáte šunku? Využijte zbytky pečeného kuřete, uzeného masa nebo i trochu slaniny, případně si vyrobte bezmasou verzi. Co se týče zeleniny, skvěle se hodí cuketa, zbytek pečené papriky nebo třeba kousek pórku. Zbyl vám nějaký sýr? Smíchejte různé druhy – gouda, čedar nebo třeba niva dodají chlebíčku jedinečnou chuť. Stačí sáhnout do lednice a použít, co máte, i když jde třeba o zbylý houskový knedlík. Nahraďte jím pečivo a máte vyhráno!
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček (či na srnčí hřbet) vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte žloutky se solí a pepřem, přilijte mléko a olivový olej a vše dobře promíchejte.
02.
Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do těsta zapracujte nakrájenou šunku, strouhaný sýr, kousky papriky, nasekanou cibuli, na kostky nakrájené starší pečivo a olivy.
03.
V jiné míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Opatrně vmíchejte sníh do těsta, postupujte přitom jemně, aby těsto zůstalo nadýchané. Poté směs vlijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
04.
Pečte 35–40 minut, dokud chlebíček nezezlátne. (Zda je dokonale propečený, můžete zkusit zapíchnutím špejle. Když zůstane čistá bez těsta, je hotovo.) Hotový chlebíček nechte trochu vychladnout, poté ho vyjměte z formy a krájejte na plátky. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte.
Neradi vyhazujete jídlo? Poradíme, co se změklou zeleninou, zbytkem těstovin nebo unaveným chlebem