Hlavní obsah
4,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Potřebujete rychle připravit něco chutného na svačinu či k večeři? Tento slaný chlebíček je nejen plný šunky, oliv a sýra, ale je to také dokonalý způsob, jak zužitkovat starší pečivo nebo houskový knedlík, zbytky masa či zeleniny z lednice. Vaření ze zbytků je kreativní!

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
  • 4 ks vejce
  • 100 g šunky
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1 ks zelené papriky
  • 50 g černých oliv
  • 1 ks cibule
  • 150 g pečiva
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 10 lístků čerstvé bazalky
Článek

Největším kouzlem tohoto chlebíčku je jeho univerzálnost. Nemáte šunku? Využijte zbytky pečeného kuřete, uzeného masa nebo i trochu slaniny, případně si vyrobte bezmasou verzi. Co se týče zeleniny, skvěle se hodí cuketa, zbytek pečené papriky nebo třeba kousek pórku. Zbyl vám nějaký sýr? Smíchejte různé druhy – gouda, čedar nebo třeba niva dodají chlebíčku jedinečnou chuť. Stačí sáhnout do lednice a použít, co máte, i když jde třeba o zbylý houskový knedlík. Nahraďte jím pečivo a máte vyhráno!

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček (či na srnčí hřbet) vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte žloutky se solí a pepřem, přilijte mléko a olivový olej a vše dobře promíchejte.

02.

Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do těsta zapracujte nakrájenou šunku, strouhaný sýr, kousky papriky, nasekanou cibuli, na kostky nakrájené starší pečivo a olivy.

03.

V jiné míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Opatrně vmíchejte sníh do těsta, postupujte přitom jemně, aby těsto zůstalo nadýchané. Poté směs vlijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.

04.

Pečte 35–40 minut, dokud chlebíček nezezlátne. (Zda je dokonale propečený, můžete zkusit zapíchnutím špejle. Když zůstane čistá bez těsta, je hotovo.) Hotový chlebíček nechte trochu vychladnout, poté ho vyjměte z formy a krájejte na plátky. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte.

Načítám