Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Listové těsto je jednou z nejvděčnějších ingrediencí. Snadno se s ním pracuje, dá se připravit nasladko i naslano. Jistě máte také pár oblíbených způsobů, jak ho zpracovat.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 2 ks žloutků
Na špenátové rolky
  • 100 g baby špenátu
  • 200 g ricotty
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1 stroužek česneku
Na minicroissanty
  • 3 plátky šunky
  • 3 plátky sýru ementálského typu
  • 1 lžička sezamových semínek
Na lodičky
  • 50 g sýru hermelínového typu
  • 3 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
Článek

Listové těsto samozřejmě můžete koupit, a ušetřit si tak práci. Pokud ale preferujete domácí výrobu, zde je pro vás zaručený recept.

Postup

01.

Špenátové rolky. Připravte si špenátovou náplň. Čerstvé listy špenátu spařte v cedníku vroucí vodou společně s česnekem nasekaným na plátky. Spařený špenát nechte zchladnout, pak z něj vymačkejte vodu a nasekejte ho. Zamíchejte ho do ricotty s nastrouhaným parmazánem a vaječným žloutkem. Směs dle chuti dosolte.

02.

Část listového těsta rozdělte na asi 8 dílů, aby vznikly stejně velké obdélníky (cca 5 × 8 cm). Na užší kraj nandejte část náplně a těsto zarolujte. Vzniklé rolky dejte vedle sebe na plech s pečicím papírem, potřete je vaječným žloutkem a posypte strouhaným parmazánem.

03.

Minicroissanty vytvoříte jednoduše tak, že si z další části listového těsta vytvoříte stejně velké trojúhelníky, na které položíte stejný tvar plátku šunky a tenkého plátku sýra. Od širší části zarolujte a vytvořte rohlíček. Klaďte je opět na plech s pečicím papírem, pomašlujte žloutkem a posypte sezamovými semínky.

04.

Lodičky. Jak vytvořit z listového těsta velmi efektní tvar? Zbytek vyváleného těsta rozdělte na stejně velké čtverce (cca 6 × 6 cm). Nakrojte je asi cm od kraje tak, abyste vytvořily protilehlé cípy, které pak přes sebe přeložíte (viz foto). Na střed můžete dát třeba kousek hermelínu a trošku sušeného rozmarýnu.

Foto: Svatava Vašková

Hermelín se na těstě krásně roztečeFoto: Svatava Vašková

05.

Vzniklé koláčky opět přesuňte na plech a potřete žloutkem. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na přibližně 10 minut. Hermelínové koláčky servírujte se lžičkou brusinkové zavařeniny.

Energetická hodnota celkem - 2 plechy
Energie13 041,19 kJ
Bílkoviny107,23 g
Tuky197,54 g
Sacharidy227,52 g
Sůl10,37 g
SAFA109,01 g
Vláknina12,46 g
Cukry36,9 g

Načítám