Článek
Listové těsto samozřejmě můžete koupit, a ušetřit si tak práci. Pokud ale preferujete domácí výrobu, zde je pro vás zaručený recept.
Postup
01.
Špenátové rolky. Připravte si špenátovou náplň. Čerstvé listy špenátu spařte v cedníku vroucí vodou společně s česnekem nasekaným na plátky. Spařený špenát nechte zchladnout, pak z něj vymačkejte vodu a nasekejte ho. Zamíchejte ho do ricotty s nastrouhaným parmazánem a vaječným žloutkem. Směs dle chuti dosolte.
02.
Část listového těsta rozdělte na asi 8 dílů, aby vznikly stejně velké obdélníky (cca 5 × 8 cm). Na užší kraj nandejte část náplně a těsto zarolujte. Vzniklé rolky dejte vedle sebe na plech s pečicím papírem, potřete je vaječným žloutkem a posypte strouhaným parmazánem.
03.
Minicroissanty vytvoříte jednoduše tak, že si z další části listového těsta vytvoříte stejně velké trojúhelníky, na které položíte stejný tvar plátku šunky a tenkého plátku sýra. Od širší části zarolujte a vytvořte rohlíček. Klaďte je opět na plech s pečicím papírem, pomašlujte žloutkem a posypte sezamovými semínky.
04.
Lodičky. Jak vytvořit z listového těsta velmi efektní tvar? Zbytek vyváleného těsta rozdělte na stejně velké čtverce (cca 6 × 6 cm). Nakrojte je asi cm od kraje tak, abyste vytvořily protilehlé cípy, které pak přes sebe přeložíte (viz foto). Na střed můžete dát třeba kousek hermelínu a trošku sušeného rozmarýnu.
05.
Vzniklé koláčky opět přesuňte na plech a potřete žloutkem. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na přibližně 10 minut. Hermelínové koláčky servírujte se lžičkou brusinkové zavařeniny.