Článek
Odborné studie potvrzují, co naši předci věděli od nepaměti: Kopřiva blahodárně působí na všechny systémy těla. Na jaře ji ráda používám i v kuchyni, její výrazná zemitá chuť ladí s masem i vejci a překvapivě dobře chutná v kombinaci se sýrem. Pohankovým palačinkám dodá trochu vlákniny a živin navíc a příjemnou rustikální chuť, která se dobře snoubí s výraznější sýrovou náplní. Použila jsem jemný medvědí česnek, můžete ho ale nahradit i běžným česnekem.
Postup
01.
Kopřivy vložte do sítka, propláchněte a pomalu a poctivě prolijte vařící vodou z konvice. Listy zavadnou a ztratí žahavé schopnosti (pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že vás kopřiva nepopálí, vložte ji na pár sekund do rendlíku s vařící vodou). Spařenou kopřivu nahrubo nasekejte, dejte do mísy, přilijte vodu a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
02.
Brčálovou tekutinu osolte, přidejte vejce a metličkou dobře vešlehejte pohankovou mouku, až vznikne trochu hustější palačinkové těsto. Nechte ho alespoň půl hodiny odležet, klidně ho ale můžete připravit ráno a nechat do večera odpočívat v lednici (po odležení těsto zřídne, hustotu případně dolaďte ještě lžící mouky).
03.
Velkou pánev rozpalte na střední teplotu a pomocí ubrousku vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Těsto promíchejte a klasickým způsobem usmažte palačinky – podle velikosti pánve získáte 8 až 12 palačinek.
04.
Na sýrovou náplň dejte do mísy čerstvý sýr, osolte, opepřete, přidejte kapku citronové šťávy a rozmíchejte dohladka (případně přidejte lžíci zakysané smetany nebo hustý bílý jogurt na naředění). Vmíchejte najemno nastrouhaný tvrdý sýr a nasekané listy medvědího česneku.
Tip: Místo jemné goudy můžete do náplně použít i sýr s modrou plísní, v tom případě ale vynechte česnek.
Nejlepší recepty z kopřiv
- Kopřivové pesto z mladých kopřiv
- Velikonoční nádivka s kopřivami
- Kopřivový špenát s vejcem
- Krémová polévka z kopřiv a s bramborem
- Kopřivové chipsy a kopřivové halušky ze špaldové mouky
- Hrníčkové knedlíky s kopřivami
- Plněné karbanátky s kopřivami a sýrem
- Jarní kopřivový nákyp
- Zapečené chlebíčky s kopřivami a sýrem