Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Palačinky z přirozeně bezlepkové pohankové mouky jsou oblíbené zejména ve Francii: říká se jim galetky a nejčastěji se podávají naslano. Jsou silnější a sytější než z bílé pšeničné mouky a na jaře je můžete obohatit tou nejdostupnější a nejlevnější superpotravinou – mladou kopřivou.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na palačinky
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 400 ml vody
  • 1 vejce
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje na smažení
Na sýrovou náplň
  • 200 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 150 g goudy
  • 1 lžíce 30% zakysané smetany
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Odborné studie potvrzují, co naši předci věděli od nepaměti: Kopřiva blahodárně působí na všechny systémy těla. Na jaře ji ráda používám i v kuchyni, její výrazná zemitá chuť ladí s masem i vejci a překvapivě dobře chutná v kombinaci se sýrem. Pohankovým palačinkám dodá trochu vlákniny a živin navíc a příjemnou rustikální chuť, která se dobře snoubí s výraznější sýrovou náplní. Použila jsem jemný medvědí česnek, můžete ho ale nahradit i běžným česnekem.

Postup

01.

Kopřivy vložte do sítka, propláchněte a pomalu a poctivě prolijte vařící vodou z konvice. Listy zavadnou a ztratí žahavé schopnosti (pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že vás kopřiva nepopálí, vložte ji na pár sekund do rendlíku s vařící vodou). Spařenou kopřivu nahrubo nasekejte, dejte do mísy, přilijte vodu a rozmixujte ji tyčovým mixérem.

02.

Brčálovou tekutinu osolte, přidejte vejce a metličkou dobře vešlehejte pohankovou mouku, až vznikne trochu hustější palačinkové těsto. Nechte ho alespoň půl hodiny odležet, klidně ho ale můžete připravit ráno a nechat do večera odpočívat v lednici (po odležení těsto zřídne, hustotu případně dolaďte ještě lžící mouky).

03.

Velkou pánev rozpalte na střední teplotu a pomocí ubrousku vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Těsto promíchejte a klasickým způsobem usmažte palačinky – podle velikosti pánve získáte 8 až 12 palačinek.

04.

Na sýrovou náplň dejte do mísy čerstvý sýr, osolte, opepřete, přidejte kapku citronové šťávy a rozmíchejte dohladka (případně přidejte lžíci zakysané smetany nebo hustý bílý jogurt na naředění). Vmíchejte najemno nastrouhaný tvrdý sýr a nasekané listy medvědího česneku.

Tip: Místo jemné goudy můžete do náplně použít i sýr s modrou plísní, v tom případě ale vynechte česnek.

Načítám