Článek
Postup
01.
V polovině vlažné vody rozmíchejte droždí, cukr a lžičku mouky. Nechte vzejít kvásek. Tip: Jak správně udělat kynuté těsto?
02.
Mezitím prosejte do mísy obě mouky, přidejte sůl a promíchejte. Vmíchejte změklé sádlo, zbylou vlažnou vodu se lžičkou octa a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte a do těsta vmíchejte na kousky nakrájené škvarky a zlehka zapracujte.
03.
Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinku. Chyby při pečení: Jak zadělat kynuté těsto?
04.
Mezitím nakrájejte cibuli na čtvrtinky. V pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něm opečte. Po chvíli přidejte cukr a cibuli nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec osolte a opepřete. Video: Jak nakrájet cibuli bez slz?
05.
Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý plochý bochník. Okraje nakrojte. Bochník potřete trochou vody smíchanou se zbylým octem a posypte semínky. Uprostřed vytvořte dolík a do něj vložte karamelizovanou cibuli. Chléb vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut a poté stáhněte teplotu na 180 a nechte péct dalších 30 minut.
Tip: Chlebík můžete upéct i samotný bez cibule, je i tak vynikající!