Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

I za nejlepší kukuřici na popcorn v bio kvalitě zaplatíte méně než za sáčky do mikrovlnky. A navíc se obejdete bez éček a palmového tuku, příprava je rychlá a jednoduchá, praskající zrnka kukuřice jsou legrační a ochutit je lze téměř jakkoliv. Potřebujete víc důvodů, proč se pustit do výroby domácího popcornu? 

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
Na základní verzi budete potřebovat
  • 1/2 hrnku kukuřice na popcorn
  • 4 lžíce oleje
Na slaný popcorn se sýrem
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 50 g parmazánu
Na popcorn s chilli
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička chilli
Na sladký popcorn se skořicí
  • 50 g másla
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
Na sladký popcorn s kakaem
  • 50 g másla
  • 5 lžiček cukru moučka
  • 3 lžičky kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
Na popcorn se slaným karamelem
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA DOMÁCÍ POPCORN NA PÁNVI: Rozehřejte olej v hlubší pánvi, ke které máte pokličku, na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 7-8 z 10). Vsypejte tolik kukuřice, aby v jedné vrstvě pokryla dno, a promíchejte. Pánev přiklopte pokličkou a čekejte, pánvičkou občas zlehka zatřeste. Zrnka kukuřice začnou pomalu praskat (nezapomeňte občas opatrně potřásat pánví). Až popraskají téměř všechna a interval mezi praskáním bude asi 5 sekund, pánev stáhněte z ohně a nechte ještě chvíli pod pokličkou dojít. Celá akce nepotrvá víc než 5 minut.

Tip: Na přípravu popcornu se mi nejvíc osvědčil kvalitní řepkový nebo slunečnicový olej. Přepuštěné máslo mu dodá specifickou chuť, která nevyhovuje každému, a směs oleje a másla je háklivá na správnou teplotu a kukuřice se snadněji spálí. Správnou máslovou chuť dodá už hotovému popcornu trocha rozpuštěného másla.

02.

Na MÁSLOVÝ SLANÝ POPCORN SE SÝREM najemno nastrouhejte sýr parmazánového typu (parmazán, grana padano, gran moravia...) a rozpusťte máslo. Popcorn připravte podle základního receptu. Pak ho přesypejte do mísy, pokapejte rozpuštěným máslem, vydatně posolte a ještě horký posypejte sýrem.

03.

Na CHILLI POPCORN rozpusťte máslo a dobře v něm rozmíchejte uzenou papriku a chilli (množství upravte podle chuti a síly papriček). Popcorn připravte podle základního receptu, ještě horký pokapejte připravenou chilli směsí, osolte a dobře promíchejte.

Tip: Použijte koření podle chuti: dobře funguje sušený česnek a cibule, kurkuma, římský kmín, ale také bylinky, jako je sušený kopr a rozmarýn. Použít můžete i hotové směsi, např. koření na tacos, fajitas a směs pěti koření.

04.

Na SKOŘICOVÝ POPCORN (nasládlá verze chutná zejména dětem) rozpusťte máslo a dobře ho promíchejte s jemným třtinovým cukrem a skořicí. Pokud máte možnost, sáhněte po cejlonské skořici, je nejenom chutnější, ale také zdravější. Popcorn připravte podle základního receptu a ještě teplý přelijte připraveným skořicovým máslem. Dobře promíchejte a můžete podávat.

05.

Na KAKAOVÝ POPCORN rozpusťte máslo a promíchejte ho s moučkovým cukrem, kakaem a špetkou skořice. Hotový popcorn ještě zahorka pokapejte směsí a dobře promíchejte.

Tip: Do kakaové směsi můžete přidat špetku kajenského pepře.

06.

Na POPCORN SE SLANÝM KARAMELEM připravte popcorn podle základního receptu a rozprostřete ho na velký plech. V malém rendlíku z cukru udělejte domácí karamel. Až začne zlátnout a bude tekutý, přilijte smetanu v pokojové teplotě. Bude syčet a karamel se srazí, to ale nevadí. Dál zahřívejte a míchejte, až se cukr ve smetaně znovu rozpustí. Přidejte máslo a sůl a na mírném ohni zahřívejte do zhoustnutí. Až bude mít máslový karamel tahavou konzistenci hustějšího medu, pokapejte jím připravený popcorn, zlehka zamíchejte a nechte na vzduchu proschnout alespoň půl dne.

Tip: Popcorn se slaným karamelem je skvělý, trochu ale lepí, proto doporučuji zvážit, zda ho nabídnete dětem.

Načítám