Článek
Pro odvážnější kuchaře doporučujeme přidat do těsta čerstvé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn – pečivo skvěle provoní i ochutí. A jestli se chystáte na rodinnou oslavu, neváhejte do těsta zamíchat nastrouhaný sýr nebo kousky slaniny, získáte tak sytější a zajímavější variantu. Nezapomeňte také experimentovat s tvary housek, takové bulky (i třeba naříznuté do tvaru kaiserky) máte hotové raz dva a chutnat budou stále dokonale!
Postup
01.
Jak udělat těsto na housky? Z droždí, cukru, 50 ml vlažného mléka a trochy mouky připravte kvásek a nechte ho asi 10 minut vzejít na teplém místě.
02.
Do mísy dejte zbytek mouky, přilijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, vejce, žloutek a sůl. Vypracujte hladké a elastické těsto. Nechte ho kynout 1–1,5 hodiny na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Tip: Mléko přilévejte postupně, každá mouka saje jinak. Kdyby bylo těsto moc husté, klidně ještě přilévejte po lžících vodu pro optimální konzistenci.
03.
Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 12 kusů. Z některých můžete připravit bulky, jiné rozdělte na 3 prameny a upleťte housky (zkuste to jako profík z jednoho pramene). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout pod čistou utěrkou.
04.
Před pečením potřete housky bílkem a posypte sezamovými semínky nebo mákem. Pečte asi 15–20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Nemáte čas, kynuté těsto není vaše doména anebo jste na dietě? Zkuste recept na bílkové housky ze 3 surovin. A jestli toužíte po něčem originálním, pak vás možná zláká recept na černé burgerové housky a bulky.