Článek
Ono se řekne, slané sušenky.... Ale co si pod tím představit? Většina si asi vybaví sýrové tyčinky, chuťovky z listového těsta nebo sýrové krekry. Cuketová kolečka z křehkého těsta však nenapadnou jen tak někoho. Jaká škoda! Zkuste je upéct a uvidíte, že si je zamilujete. A jestli se vám nechce vyndávat formičky, těsto jednoduše rozkrájejte na proužky.
Postup
01.
Cuketu omyjte a nastrouhejte. Buď najemno, pokud chcete těsto homogenní, anebo nahrubo, když vám nevadí přiznat ji v receptu. Nastrouhanou cuketu dejte do cedníku, prosolte a nechte vypotit.
02.
Asi po 15 minutách cuketu řádně vymačkejte a vložte do mísy. Přidejte mouku, změklé máslo, prášek do pečiva a utřený česnek. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odležet v lednici.
Tip: Když použijete místo másla vhodný margarín a nebudete tyčinky před pečením potírat vejcem (lze použít kapku oleje), můžete sušenky podávat i veganům.
03.
Odleželé těsto vyndejte na pracovní plochu a rozválejte na plát tenký asi 3 mm. Vykrájejte z něj kolečka, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte směsí semínek. Sušenky pečte při 220 °C asi 10 až 15 minut, než zezlátnou.
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní