Článek
Placičky jsou díky ovesným vločkám, které plně nahradí mouku, uvnitř dokonale vláčné a zvenku perfektně křupavé. Také tak do snídaně propašujete vlákninu a nikdo si toho ani nevšimne.
Postup
01.
Cukety omyjte a i se slupkou nahrubo nastrouhejte do mísy. Přidejte sůl, promíchejte a nechte alespoň 10 minut „vypotit“. Poté cuketu vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
02.
Ve větší míse smíchejte cuketu, jedno vejce, ovesné vločky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli a nasekané bylinky. Podle chuti přidejte pepř a propracujte.
03.
Na pánvi rozpalte olej a z těsta vytvarujte menší placičky asi o průměru 6 cm. Smažte je na oleji dozlatova z obou stran, přibližně 3-4 minuty z každé strany. Hotové placičky dejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.
04.
Do širšího hrnce napusťte vodu, přiveďte ji k varu a přidejte lžíci octa. Vejce jedno po druhém rozbijte do misky a opatrně je vlijte do vroucí vody. Vařte asi 3-4 minuty, dokud bílky nezpevní, ale žloutek zůstane tekutý.
05.
Cuketové placičky naaranžujte na talíř, na ně položte zastřené vejce a posypte čerstvými bylinkami. Můžete přidat i pár lístků bazalky jako ozdobu.
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní