Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tradiční anglosaské jídlo, kdy pečete hlavní chod i přílohu společně. Jemná kuřecí směs se žampiony zapečená pod pokličkou z listového těsta bude chutnat vám i vašim dětem!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce másla
  • 100 g čerstvých žampionů
  • 1/2 ks pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 3 špetky pepře
  • 50 g mraženého hrášku
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Žampiony můžete v receptu nahradit třeba brokolicí nebo karotkou.

Postup

01.

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte ho a opepřete. V hlubší pánvi maso na lžíci másla orestujte zprudka dozlatova a vyndejte ho na talíř. Nemusí být zcela propečené, ještě se bude později tepelně upravovat.

02.

Na výpeku ve stejné pánvi orestujte na čtvrtky nakrájené žampiony a osolte je. Když jsou zlaté, přidejte nasekaný pórek a dál restujte.

03.

Po chvíli přilijte kuřecí vývar a vařte asi 3 minuty. Mezitím do smetany zašlehejte trochu hladké mouky a tuto směs přilijte do pánve. Vytvoří se krémová omáčka, kterou ještě 5 minut vařte.

04.

Těsně před koncem vaření do pánve přidejte asi dvě hrsti mraženého hrášku a opečené kuřecí maso. Směs nechte mírně zchladnout.

05.

Zapékací mísu vymažte troškou másla a pak do ní nalijte vlažnou kuřecí směs. Povrch pokryjte plátem listového těsta a přečnívající okraje odkrojte.

06.

Těsto potřete rozšlehaným vejcem a vytvořte do něho nožem několik dírek, aby mohla při pečení odcházet pára. Chicken pie pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20-25 minut dozlatova.

Energetická hodnota celkem - 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie10 695,02 kJ
Bílkoviny154,29 g
Tuky160,37 g
Sacharidy120,91 g
Sůl15,69 g
SAFA92,52 g
Vláknina11,44 g
Cukry25,21 g

Načítám