Článek
Postup
01.
Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, lžičku mouky a cukr. Nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku se solí. Přidejte olej a poté kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne bochník těsta. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut. Tip: Jak správně udělat kynuté těsto?
02.
Mezitím v misce promíchejte olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř.
03.
Vykynuté těsto vyválejte na plát tlustý přibližně půl centimetru a nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 8 × 8 cm, bude jich přibližně 20. Každý potřete bylinkovým olejem. Potřené je nastojato skládejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Když je chlebíčková forma plná, potřete chlebík shora zbylou bylinkovou směsí.
Tip: Náplň přizpůsobte tomu, co máte či nemáte rádi. Pro zpestření můžete mezi plátky těsta dát kousky sušených rajčat či slaniny.
04.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.
Recept jde i nasladko: Trhací buchta s cukrem a skořicí | Trhací makový chlebíček