Článek
Camemberty můžete koupit klasické malé, recept pak vyjde na 4 jednotlivé kusy. My ale použili 2 větší camemberty o 240 g, takže vznikly 2 koláče, které bohatě zasytí 4 hladové strávníky.
Postup
01.
Nejprve naložte cibuli. Oloupejte ji, nakrájejte na kolečka a smíchejte s vinným octem, solí a medem. Do nálevu také přidejte snítky tymiánu a vše nechte alespoň 30 minut odležet.
02.
Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a na suché pánvi ji vypečte dozlatova. Poté ji přendejte na papírovou utěrku nebo do misky se sítkem, abyste se zbavili přebytečného tuku.
03.
Listové těsto rozložte na pracovní plochu a položte na něj camembert asi 3 centimetry od okraje těsta. Na sýr nasypte polovinu pancetty, na to nandejte cibuli s tymiánem a můžete přidat i lžičku nálevu. Těsto přehněte přes sýr, umačkejte ho okolo do kruhu a okraje ořízněte. To samé udělejte i s druhým camembertem.
04.
Sýry přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Camemberty pečte asi 30 minut při 200 °C, dokud těsto nezezlátne.
Tip: Odřezky těsta rozkrájejte na menší kusy, potřete vejcem, osolte a pečte společně se sýry. Dostanete tak jako bonus příjemné mlsání, například k televizi.