Hlavní obsah
3,6
(13)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nad tímto receptem zajásá každý milovník plísňových sýrů! Dokonale pečené křupavé těsto, které pod sebou skrývá tekoucí camembert, naloženou cibulku a křupavou pancettu, je prostě dokonalost sama.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks camembertu
  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 1 ks vejce na potření
  • 2 lžičky světlého sezamového semínka
  • 80 g pancetty
Nakládaná cibule
  • 2 ks červené cibule
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Camemberty můžete koupit klasické malé, recept pak vyjde na 4 jednotlivé kusy. My ale použili 2 větší camemberty o 240 g, takže vznikly 2 koláče, které bohatě zasytí 4 hladové strávníky.

Postup

01.

Nejprve naložte cibuli. Oloupejte ji, nakrájejte na kolečka a smíchejte s vinným octem, solí a medem. Do nálevu také přidejte snítky tymiánu a vše nechte alespoň 30 minut odležet.

02.

Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a na suché pánvi ji vypečte dozlatova. Poté ji přendejte na papírovou utěrku nebo do misky se sítkem, abyste se zbavili přebytečného tuku.

03.

Listové těsto rozložte na pracovní plochu a položte na něj camembert asi 3 centimetry od okraje těsta. Na sýr nasypte polovinu pancetty, na to nandejte cibuli s tymiánem a můžete přidat i lžičku nálevu. Těsto přehněte přes sýr, umačkejte ho okolo do kruhu a okraje ořízněte. To samé udělejte i s druhým camembertem.

04.

Sýry přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Camemberty pečte asi 30 minut při 200 °C, dokud těsto nezezlátne.

Tip: Odřezky těsta rozkrájejte na menší kusy, potřete vejcem, osolte a pečte společně se sýry. Dostanete tak jako bonus příjemné mlsání, například k televizi.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie12 803,5 kJ
Bílkoviny97,17 g
Tuky198,47 g
Sacharidy223,23 g
Sůl12,97 g
SAFA108,5 g
Vláknina9,76 g
Cukry50,95 g

Načítám