Článek
Kozí sýr příliš nevyhledáváte, ale na slané muffiny jste dostali chuť? Pak ho lze nahradit čerstvým smetanovým sýrem typu Lučina. Pro dodání vlákniny a minerálních látek je zas možné světlou mouku vyměnit za celozrnnou špaldovou. Z bylinek se hodí bazalka, oregano, tymián, estragon, pažitka, petržel… Zkrátka přidejte ty, které máte rádi.
Postup
01.
Bylinky nakrájejte najemno. Můžete zkusit bazalku, oregano, tymián, estragon, petrželku... Jarní cibulku nakrájejte na jemné plátky, sušená rajčata nasekejte nadrobno.
02.
Kozí sýr vložte do větší misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nejdříve jedno vejce a prošlehejte, aby se sýr rozmělnil na malinké kousky. Poté dejte druhé vejce a mléko a prošlehejte vidličkou nebo metlou. Nakonec přimíchejte bylinky, cibulku, rajčata a prolisovaný česnek a dobře zamíchejte.
03.
Do mísy vsypejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli a vařečkou míchejte, dokud se ingredience důkladně nepropojí.
04.
Těsto nalijte do formiček nebo plechu na muffiny - ten je potřeba předem vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Pečte při 200 °C 25–30 minut dozlatova.
Krémový kozí sýr se nehodí jen na chléb a do muffinů. Vylepšete s ním například jarní frittatu nebo halušky s červenou řepou či carpaccio z červené řepy.