Článek
Burek má bohatou historii sahající až do osmanské říše, kde to byl oblíbený pokrm jak na sultánských dvorech, tak mezi obyčejnými lidmi. Tradičně se připravuje s tenkým těstem a různými náplněmi, jako je mleté maso, sýr nebo špenát, takže si ho můžete snadno užít i ve vegetariánské variantě.
Hrnkový recept na domácí filo těsto
Nemáte kupované filo těsto? Pusťte se do výroby vlastního. Do mísy prosejte 2 hrnky hladké mouky, přidejte 3/4 hrnku vlažné vody, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa a 1 lžičku soli a zadělejte hladké tuhé těsto. Hnětení trvá asi 10 minut. Hotové těsto přikryjte fólií a dejte asi na 1,5 hodiny odpočinout do chladu. Vál posypejte hladkou moukou a pořádně pomoučněte i váleček, jinak se bude těsto lepit a potrhá se. Vychlazené těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a každou rozválejte na dlouhý, opravdu průhledný obdélník. Podle potřeby plát otáčejte a přitom nešetřete moukou.
Postup
01.
Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce opečte. Vmíchejte mleté maso, osolte, opepřete a ochuťte mletou paprikou. Směs smažte na pánvi, dokud maso není dobře propečené. Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku a nechte vychladnout.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C. Filo těsto opatrně rozbalte a zakryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschlo (pokud s ním nebudete pracovat ihned). Na pracovní plochu rozprostřete 1 plát těsta (většinou je v jednom balení více jednotlivých kousků) a potřete ho zakysanou smetanou. Na okraj rozprostřete část masové směsi a těsto pevně srolujte do „hada“. Poté nohavici smotejte do tvaru šneka a položte doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Postup opakujte s dalším plátem těsta a navazujte na předchozí šnek. Když je burek kompletně sestaven, potřete ho rozšlehaným vejcem.
03.
Burek pečte v předehřáté troubě po dobu 30–35 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Poté nechte burek pár minut prochladnout a krájejte na porce. Jako příloha se hodí opečená zelenina nebo bramborová kaše.
Znáte jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších bulharských dezertů? Recept na dort Garaš