Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

Foto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

Burek, tradiční balkánská pochoutka, je známý svým křehkým a křupavým těstem plněným různými druhy náplní. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit domácí burek z filo těsta s lahodnou masovou náplní.

35 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 500 g mletého masa
  • 1 balení filo těsta
  • 1 ks velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 ks vejce na potření
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 svazek petržele
Článek

Burek má bohatou historii sahající až do osmanské říše, kde to byl oblíbený pokrm jak na sultánských dvorech, tak mezi obyčejnými lidmi. Tradičně se připravuje s tenkým těstem a různými náplněmi, jako je mleté maso, sýr nebo špenát, takže si ho můžete snadno užít i ve vegetariánské variantě.

Hrnkový recept na domácí filo těsto

Nemáte kupované filo těsto? Pusťte se do výroby vlastního. Do mísy prosejte 2 hrnky hladké mouky, přidejte 3/4 hrnku vlažné vody, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa1 lžičku soli a zadělejte hladké tuhé těsto. Hnětení trvá asi 10 minut. Hotové těsto přikryjte fólií a dejte asi na 1,5 hodiny odpočinout do chladu. Vál posypejte hladkou moukou a pořádně pomoučněte i váleček, jinak se bude těsto lepit a potrhá se. Vychlazené těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a každou rozválejte na dlouhý, opravdu průhledný obdélník. Podle potřeby plát otáčejte a přitom nešetřete moukou.

Postup

01.

Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce opečte. Vmíchejte mleté maso, osolte, opepřete a ochuťte mletou paprikou. Směs smažte na pánvi, dokud maso není dobře propečené. Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku a nechte vychladnout.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C. Filo těsto opatrně rozbalte a zakryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschlo (pokud s ním nebudete pracovat ihned). Na pracovní plochu rozprostřete 1 plát těsta (většinou je v jednom balení více jednotlivých kousků) a potřete ho zakysanou smetanou. Na okraj rozprostřete část masové směsi a těsto pevně srolujte do „hada“. Poté nohavici smotejte do tvaru šneka a položte doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Postup opakujte s dalším plátem těsta a navazujte na předchozí šnek. Když je burek kompletně sestaven, potřete ho rozšlehaným vejcem.

03.

Burek pečte v předehřáté troubě po dobu 30–35 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Poté nechte burek pár minut prochladnout a krájejte na porce. Jako příloha se hodí opečená zelenina nebo bramborová kaše.

Znáte jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších bulharských dezertů? Recept na dort Garaš

Načítám