Článek
Postup
01.
Mouku smíchejte se špetkou soli a přidejte vlažné mléko. Mléko přilévejte postupně a přitom hněťte, dokud nebude mít těsto ideální konzistenci: nesmí lepit a mělo by jít jednoduše rozválet.
02.
Vařené brambory roztlačte vidličkou, přidejte k nim krémový sýr a jarní cibulku nasekanou nadrobno a dobře promíchejte.
Tip: Můžete použít i jinou bylinku nebo koření, a pokud máte rádi česnekový chléb, nebojte se přidat i sušený nebo čerstvý česnek.
03.
Krátce odleželé těsto rozválejte do kruhu a do tenka (tak na 3 mm). Vyválené těsto naplňte bramborovou směsí, nechte přitom asi 6 cm volné okraje, aby šla náplň do těsta lépe zabalit. Náplň posypejte strouhaným sýrem (eidam, gouda, čedar).
04.
Nakonec náplň do těsta zabalte: okraje těsta spojte ve středu, aby náplň nikde nevytékala. Takto naplněný chléb dejte pozvolna opékat na pánev lehce pomazanou olejem (můžete použít olej ve spreji). Smažte pozvolna na středním plameni asi 5 minut z každé strany dozlatova.
05.
Hotovou placku můžete po upečení rozkrájet na čtvrtiny a podávat například k polévce nebo jen tak.
Máte rádi chlebové placky? Pak vám bude chutnat piadina: rychlé chlebové placky z Itálie. Anebo si raději uděláte plněné turecké placky gözleme? Výtečné jsou i gruzínské placky chačapuri se sýrem.